Negyedszázada akadémiázik Székelyudvarhelyen a zene- és képzőművészeti tagozat

Molnár Melinda 2019. július 19., 22:16

A héten zajlott a 27. Bolyai Nyári Akadémia (BNYA) zene- és képzőművésztanár továbbképzője Székelyudvarhelyen. A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola és a Románia Magyar Pedagógus Szövetség rendezvénysorozatának résztvevői a helyben készült alkotásokból pénteken kiállítást nyitottak.

Fotó: Bodurian Ágota

Immár 25. alkalommal adott otthont a székelyudvarhelyi tanintézet a BNYA művészetek tagozatának tanárképzéséhez – tudtuk meg Bodurian Ágota szervezőtől.

Hazai és vajdasági zene- és képzőművészet szakos tanárok, művészetek iránt érdeklődő tanítónők, óvónők, egyetemi hallgatók és diákok vettek részt a képzésen, amely egyben mesterkurzus is.

Jó részük visszajáró résztvevője a nyári szakmai együttlétnek.

{A}

Hasonlóképpen a szakcsoportokat irányító előadótanárok is, akik mindannyian elismert, kiváló szakemberek: Akácsos Enikő zongorapedagógus (Budapest), Béres Melinda hegedűművész (Kolozsvár), Balogh Ferenc hegedűművész (Budapest), Halkovics Ágnes karnagy (Budapest), Erdei Gergő kamarazenetanár, hegedűművész (Budapest, Peking), Palócz Réka énekművész (Budapest) és Imets László képzőművész (Csíkszereda). 

Az anyaországi vendégtanárok és a vajdasági csoport egyként otthon érzi magát a székelyudvarhelyi, az egyéni és a csoportos munkához kiváló helyszínű szolgáló iskolába.

Szeretik a székely mentalitást, azt, ahogyan a kollégák viszonyulnak a közös munkához.

Értékelik az iskola vezetőségének a vendégszeretetét és a páratlan lehetőséget. A rendezvénysorozat hiánypótló, tekintve, hogy magyar nyelvű művésztanár-továbbképzést Romániában máshol nem szerveznek – részletezte Bodurián Ágota.

Fotó: Bodurian Ágota

Tudás tapasztalat által

A BNYA idei tematikájának, amely köré a képzés épült, hívó gondolata Tudás tapasztalat által, a tapasztalati oktatás fejlesztése az iskolában volt. Zenetanulás empirikus úton és Képzőművészeti technikák átadása tapasztalati úton címszó alatt dolgozott együtt egy hétig a népes, tanárokból, diákokból, egyetemi hallgatókból álló hét csoport.

Tekintve, hogy a zenetanulás és -tanítás illetve a képzőművészeti oktatás elsősorban és mindenekelőtt egy empirikus úton való ismeretszerzési folyamat, az idei tematika különösen kedvezett a művészetek szakiránynak

– mondta el örömmel Bodurián Ágota.

Fotó: Bodurian Ágota

Céljaik között szerepelt a pedagógusok szakmai kompetenciáinak fejlesztése; kreatív alkotó illetve gyakorló munka; módszertani-didaktikai kompetenciák fejlesztése; különböző új, innovatív didaktikai eszközök, módszerek megismerése; a kommunikációs kompetenciák fejlesztése. Ugyanakkor új, kreatív zene- és művészetoktatási módszereket taglaltak, megvitatták a tehetségápolás jelentőségét.

A kurzus egyaránt tartalmazott elméleti és gyakorlati oktatást, műtermi munkát, kórus- és kamarazenei próbákat, előadásokat.

A képzés mellett a résztvevők Deme Tamás budapesti egyetemi tanár, művészetelméleti és művészeti nevelési szakember előadásán, a kamarazene szakos hallgatók előadóestjén, a zongora szakos hallgatók nyílt óráján és kiskoncertjén, valamint a képzést záró kiállításon és hangversenyen vettek részt.