Így csökkentenék harmadára a személyautók használatát egy nagyvárosban

MTI 2019. július 19., 21:05

A belvárosi autóhasználat kilométer alapú megadóztatása, a dízelüzemű járművek betiltása, 30 kilométer óránkénti sebességhatár meghúzása – többek között ilyen radikális változtatásokat terveznek Brüsszelben a személyautók használatának csökkentésére.

Közlekedés Brüsszelben. A személyautó-mentesítés felé hajlanak Fotó: 123RF

Radikálisan, legalább harmadára csökkentené a személyautók napi több százezerre tehető fővárosi használatát 2030-ig a Brüsszel Fővárosi Régió csütörtökön megalakult kormánya – közölte a belga sajtó pénteken.

A tájékoztatás szerint a fővárosi személyautó-használat mellett a mintegy 190 ezer, naponta ingázó autók számát legalább a felére csökkentenék, amelyet elsősorban a tömegközlekedés jelentős javításával kívánnak elérni. Fejlesztésekre van szükség ugyanakkor az elővárosi vasutak és a parkolás területén is – tették hozzá.

A brüsszeli régió a társkormányokkal való együttműködés révén a következő tízéves időszakban azt is el kívánja érni, hogy

a kétsávú utak egyik sávját csak a buszok, motorosok, biciklisek, illetve a legalább két főt szállító autók használhassák csak.

Az újonnan megalakult brüsszeli kormány mobilitási programjának tízéves időszakra szóló tervében az egész fővárosra kiterjedő,

30 kilométer óránkénti sebességhatár meghúzását is kezdeményezte.

Az elképzelés nem előzmény nélküli, ugyanis a főváros több kerülete már tavaly ilyen korlátozást vezetett be. Ez esetben a sebességkorlátozás a város teljes területére érvényes lenne. Ez alól még a fontosabb főútvonalak sem képeznének kivételt. A sebesség betartását frissen telepített trafipaxszal ellenőriznék majd.

A regionális kormány nyilatkozatában szereplő tervek között szerepel az is, hogy

minden dízelüzemű jármű használatát betiltanák legkésőbb 2030-ig.

A jelenleg érvényes szabályok szerint 2025-ig a legtöbb ilyen járművet fokozatosan kivonják a brüsszeli közlekedésből. Az érvényes jogszabályok szerint 2018. október elseje óta a 22 évesnél idősebb, illetve alacsony környezetvédelmi besorolású járműkategóriákba tartozó dízel üzemű járművek nem hajthatnak be a Brüsszel Fővárosi Régióba, a tilalmat megszegők 350 euró (mintegy 115 ezer forint) azonnali bírságot kapnak.

{A}

A környezet védelme érdekében a belga főváros úgynevezett alacsony kibocsátási zónát (Low Emission Zone – LEZ) hozott létre, amelyen belül a legszennyezőbb járművek közlekedését fokozatosan megtiltják. A benzin és a gázüzemű (LPG) autók esetében ez a tiltás legkésőbb 2035-ig lépne érvénybe.

A korlátozás a brüsszeli autópark mintegy 0,5 százalékát érinti, 2020-tól a belga fővárosban regisztrált járművek 14 százaléka nem közlekedhet majd.

A brüsszeli városvezetés 2025-ig 86 százalékkal kívánja csökkenteni a nitrogén-dioxid, szintén 86 százalékkal a levegőbe kerülő korom, valamint 31,43 százalékra kívánja leszorítani a szállópor koncentrációját. A brüsszeli régió ezek mellett támogatja

a belvárosi autóhasználat kilométer alapú megadóztatására

irányuló tárgyalások megnyitását is – tették hozzá.