Irány a nagy ismeretlenbe – bemutatták az FK Csíkszereda másodosztályú alakulatának új igazolásait

Kozán István 2019. július 19., 12:56

Nyolc új igazolását mutatta be a másodosztályra készülő FK Csíkszereda labdarúgóklub vezetősége pénteken. Az immáron 115 éves alakulat előtt álló idény minden bizonnyal az eddig legnagyobb kihívás lesz, tele kérdőjelekkel. „Egy nagy ismeretlenbe megyünk” – hangzott el a látnoki jóslat.

Új sportszergyártó, a magyarországi 2Rule öltözteti a székely csapatot Fotó: Gábos Albin

„Eltérően más klubokkal, az átigazolási és felkészülési szezonban takarékoskodtunk a hírek kiadásával – ezért elnézést kérek –, de soha nem szerettem összekeverni a lehetőségeket a valósággal, s ezért nem bombáztuk önöket mindaddig hírekkel, amíg az új játékosaink papírjai, játékjogai nincsenek rendben. Most azonban kilencven százalékban készen állunk a másodosztályú bajnokság elkezdésére” – adta meg a romániai fociéletben korántsem szokványos sajtótájékoztatói alaphangot Szondy Zoltán klubelnök pénteken a gárda csíkszeredai főhadiszállásán.

Legkevesebb 40 tétmérkőzésük lesz

„Ez az átigazolási hullám nem torpedózta meg az eddigi elveinket,

a csapat nyolcvan százaléka továbbra is saját nevelés vagy a saját akadémiai rendszerünknek a terméke;

az átigazolásaink többsége pedig vagy alközponti rendszerünkből vagy a magyarországi barátaink közvetítésével került hozzánk.”

{A}

Szondy gyorsan hozzátette: amilyen posztokon valóban úgy érezték, hogy bajban lehetnek, oda idegenlégiósokat igazoltak, illetve megtartották az eddigi külföldieket. „Ne feledjék el, hogy számításaink szerint 40-43 tétmérkőzésünk lesz a következő szezonban.”

„De hát ezt akartuk”

A sajtóeseményen Suciu Valentin vezetőedző kijelentette: tényleg a hiányos posztjaikra fókuszáltak. „Az biztos, hogy az új idény nagyon nehéz lesz, hiszen rengeteg a meccs, így nem lehet lazítani. De hát ezt akartuk. Személy szerint első szeretnék lenni az idény végén, de egy új csapatnak ez rendkívül nehéz. Abban azonban reménykedem, hogy felnövünk a másodosztály színvonalára, a ritmus mindenképp sokkal gyorsabb lesz, mint a harmadosztályban volt. Épp a kollégákkal beszéltem minap, akik szerint az elmúlt 15 esztendő legkeményebb bajnokságára készülünk, ez abból is kitűnik, hogy a tévétársaságoknak is érdekesebbnek tűnnek egyes meccsek, mint az elsőosztálybeli találkozók” – nyilatkozta az FK trénere.

Jegyeket, bérleteket

Az FK Csíkszereda hétfőtől árusítja bérleteit, naponta 15–17 óra között kiválthatók a klub székhelyén. A teljes értékű éves bérletek ára 170 lej, ám – a klubhűséget szem előtt tartva – akik tavaly is váltottak bérletet, azoknak a régi áron, tehát 70 lejét biztosítják a másodosztályú bérleteket. Idéntől nem lesz gyerek- és nyugdíjas jegy. Egy felnőtt jegy a fedett lelátóra 12 lejbe kerül, a régi lelátóra pedig 5 lejbe. Idéntől online is lehet jegyet váltani, a megmaradt jegyeket a meccsek előtt egy órával lehet beszerezni a már megszokott helyen (Erőss Zsolt Aréna).
Tele kérdőjelekkel

Mivel az újságírókat elsősorban az élet gyakorlati oldala érdekli, ezért rákérdeztünk: 2020 nyarán mégis mivel lenne elégedett a klub elnöke?

„Rossz szokásomhoz híven most is őszintén válaszolok. Az igazság az, nem tudjuk, hogy milyen mezőnybe kerültünk. Egy éven keresztül másodosztályú meccseket néztem, viszont rövid idő alatt annyit változott a mezőny, olyannyira erősödtek a csapatok és

akkora mennyiségű pénz folyt be a másodosztályba, hogy nem tudjuk felmérni az erőviszonyokat.

Íme egy példa: néhány hete játszottunk felkészülési meccset a Bukaresti Rapid ellen (azon a találkozón meglepően gyenge volt mindkét alakulat), azóta a fővárosiak igazoltak még tíz játékost. A bukaresti sajtó szerint a húszból tizenkét csapat akar feljutni az elsőosztályba, pontosabban ennyi állítja, hogy megvan az éves költségvetése, a létesítménye és a játékoskerete. Ilyenkor feltevődik a kérdés, hogy vajon ezek a csapatok tényleg ennyire jók? Ha őszinte akarok maradni, azt kell mondanom, hogy nem tudjuk. Tehát kevéssé ismerjük a jelenlegi mezőnyt, ezért egy nagy ismeretlenbe megyünk” – adott egyfajta betekintést a román fociélet sötét bugyraiba Szondy.

Suciu Valentin (balról) és Szondy Zoltán Fotó: Gábos Albin

További újságírói kérdés, ám ezúttal az edzőnek: a játékosok fel vannak készülve arra, hogy idegenben a legtöbb lelátón ellenséges szurkolói közegben kell játszaniuk?

A 19 csapatból legalább 15 stadionjában fognak olyant hallani magyar csapatként, ami nem fog jót tenni a sportnak, ám ahogy belépünk a pályára, onnantól ezeket nem szabad hallani; sokszor amúgy a nagy lelátói hangoskodásban azt sem hallják a játékosaim, amit én mondok nekik.
Az FK Csíkszereda új szerzeményei

Damir Ljuljanovic – montenegrói kapus, 27 éves. Legutóbbi klubja az OFK Titograd. Először légiós, eddig csak hazája bajnokságában védett, kupagyőztes a Mladoszt Podgoricával (17/18), Tagja a montenegrói válogatott Eb-selejtezős keretének, harmadik számú kapus, még nem mutatkozott be a felnőtteknél, kétszeres U19-es válogatott. 1+2 évre írt alá.

Raul Palmeș – román hátvéd (középen és jobb oldalon is bevethető), 22 éves, Nagyszebenben született. A Budapest Honvédtől érkezett 1 évre, kölcsönben. Magyar bajnok a kispestiekkel, de csak két bajnokin kapott lehetőséget. Játszott még a Kazincbarcikai SC-nél (NB II, 33 meccs/3 gól 18/19-ben).

Csonka Bonifác – magyar középhátvéd, 22 éves, Budapest. A Puskás Akadémia tartalékcsapatából igazolt át, visszatérő, legutóbb az NB II-es Csákvárnál rúgta a bőrt (21 meccs 18/19-ben). Szerepelt az U19/18-as magyar válogatottban. 2 évre írt alá.

Fodor Ákos – magyar balhátvéd, 21 éves, Szekszárd. Múlt szezonban a Dorogi FC-nél focizott, szintén másodosztály (13 meccs, n18/19-ben). 1+2 évre írt alá.

Takács Martin – magyar középpályás, 20 éves, Pécs. A MOL Vidi II-nél (NB III) a legutóbbi szezonban 21 meccsen játszott. A Pécsi MFC, a Győri ETO és a Ferencváros utánpótláscsapataiban nevelkedett, ő is játszott a korosztályos magyar válogatottakban. 1+1 évre írt alá.

Erdei Carlo – erdélyi (szatmári) magyar támadó középpályás, 23 éves. Múlt szezonban a Balmazújváros játékosa volt, 24 meccs/1 gól, 2 gólpassz az NB II-ben. Sokoldalú játékosnak tűnik, több poszton is kipróbálták az edzői. Van tapasztalata a román másodosztályban, a Szatmárnémeti Olimpiával és a Kolozsvári U-val. Kipróbálta magát a Premier League ifibajnokságában, a Wolwerhampton Wanderers U23-nál. 1+1 évre írt alá.

Kálmán Szilárd – erdélyi (székelyudvarhelyi) magyar középpályás, 21 éves. A Pécsi MFC-től érkezett, 18/19-ben – 28 meccs/6 gól az NB III-ban. 1+1 évre írt alá.

Raúl Juliá Olivares – spanyol középcsatár, 23 éves, Valencia. Legutóbbi klubja a CF San Rafael, Ibizán kergette a labdát a spanyol harmadosztályban. Játszott a spanyol harmadosztályú CD Castellónnál, ami még kiemelhető: Elche U19, Valencia U19. 1+1 évre írt alá.

Romaric Logon – angol középcsatár, 27 éves. A Székelyudvarhelyi FC-től igazolták, korábban Németországban, Angliában, Svédországban és Máltán is futballozott, alsóbb ligákban. 1+1 évre írt alá.  A felkészülés során megsérült, a héten műtötték meg.