Kevesebb és drágább lesz idén a méz

Antal Erika 2019. július 19., 09:01

A szokatlanul alacsony hőmérséklet és a sok eső nem kedvez a méhek tevékenységének, ezért az idei méztermés is megsínyli a szélsőséges időjárást. Egyes vándorméhészek a szokásos mennyiségnek csak a harmadára számítanak idén, ez pedig már most hatással van az árakra.

Fotó: Pinti Attila

Szőcs Edit marosvásárhelyi vándorméhész, a Maros Megyei Méhész Egyesület tagja lapunknak elmondta:

a méhek sem a hideget, sem a túl nagy meleget nem kedvelik, olyankor ki sem repülnek a kaptárjaikból.

Idén a vándorlást akácvirágzáskor kezdték Olténiában, majd Gyergyótölgyesre utaztatták a 150 méhcsaládot, hogy a havasokban gyűjtsenek nektárt. Ezt követte Tulcea megye, ahol 10-15 hektárnyi hárserdőben „legeltették” méheiket Szőcsék, majd Konstanca megyei napraforgómezők következtek. Csakhogy az első vándorláskor,

amikor éppen a legértékesebbet, az akácmézet készíthették volna, olyan esős idő állt be, hogy a méhek nem repültek ki.

Hiába jól tápláltak, erősek, nem szeretik az esőt és nem dolgoznak olyankor. A hegyekben hideg időt fogtak ki, ami szintén nem kedvez a méhek tevékenységének, akkor is inkább bent ülnek a kaptárjaikban és várják, hogy felmelegedjen a levegő.

{A}

Hideg után afrikai hőség

Idén kevés virágot hajtottak a hársfák is, így, bár megtették a nagy utat Tulceára, ott sem volt túl eredményes a munkájuk. Ott ráadásul nagy hőhullám volt éppen, amit sem az ember, sem az állat, de még a méhek sem kedvelnek. Olyankor, akárcsak esős, hideg időben, bent próbálják átvészelni a túl nagy meleget is – magyarázta Szőcs Edit.

Az nem állítható, hogy nem lesz méz az idén, de nem annyi, mint a megszokott körülmények között. Mindenik fajtából lesz egy-egy kicsi

– fogalmazott a méhész. Méhcsaládonként átlagosan 10 kilogramm mézre számítanak, miközben az előző években ez az átlag 35 kiló volt.

Fotó: Thomas Campean

A jelenleg éppen Gyergyótölgyesen vándoroltató méhészek állami támogatásban bíznak.

Augusztus 31-ig lehet leadni az erre vonatkozó igényléseket és az ígéret szerint méhcsaládonként 20-20 lejt kapnak majd.

„Aki szereti a méheket, a méhészetet, az a nehézségek, a kevés hozam ellenére sem hagyja abba ezt a foglalkozást” – hangsúlyozta a marosvásárhelyi méhész.

Az akácméz drágult, a vegyes ára csökkent

A kedvezőtlen időjárás már most kihat a méz kilónkénti árára. Míg az akácmézet korábban 32 lejért kínálták, most 35 lej az ára. A vegyesmézet viszont 28 helyett 25 lejért vásárolhatjuk meg.

Szőcs Edit jótanácsként azt is elmondta, hogy termelőtől vásároljunk mézet és ne a bevásárlóközpontokból, még ha ott alacsonyabbak is az árak. Attól se tartsunk, ha megkristályosodik a mézünk. Ugyanis az nem „cukrosodás”, ahogy azt sokan tévesen tudják.

Jó minőségű az a méz, amely kristályosodik, de langyos vízben tartva az üveget, újból cseppfolyóssá válik.

A mézfogyasztással megelőzhetőek a különböző betegségek, erősödik a szervezet immunrendszere, – ezért is fontos, még az ősz beállta előtt elkezdeni egy mézes kúrát. Az akácméz kis adagokban cukorbetegek által is fogyasztható.