Leépítések a Telekomnál – ki akarnak szállni a romániai piacról?

MTI 2019. július 18., 19:20

A Telekom romániai leányvállalata 692 állást szüntet meg, miután digitalizációval és robotok alkalmazásával csökkentik a munkaerőigényt az 5831 dolgozót foglalkoztató cégnél.

A kábeltévé-szolgáltatást nyújtó részlegen is állásokat szüntetnek meg. Képünk illusztráció Fotó: 123RF

A vállalat közleménye szerint a vezetékestelefon- és kábeltévé-szolgáltatást nyújtó Telekom Romania Communications Rt.-ben 438 állást szüntetnek meg, a mobiltelefon-szolgáltatást biztosító Telekom Romania Mobile Communications Rt. vállalatban pedig 254 állást számolnak fel. A vállalat döntése értelmében növelik a szolgáltatások online értékesítését, emellett

bizonyos automatizált feladatokat robotokkal oldanak meg a jövőben.

A német vállalat két évvel ezelőtt megszüntette a vezetői posztok egyharmadát a romániai leányvállalatainál, akkor 600 vezetői posztból mintegy 200-at számoltak fel, a legtöbbet a vezetékestelefon-szolgáltatást biztosító részlegnél, amely az egykori román állami Romtelecom utódja.

{A}

Ez a bejelentés abban az időszakban történt, amikor

a román média úgy tudja, hogy a Telekom ki akar szállni a romániai távközlési piacról,

és már az idén el szeretné adni a két vállalatban birtokolt részesedését. Médiaértesülések szerint a németek jelenleg több piaci szereplővel is tárgyalásokat folytatnak a tranzakció feltételeiről.

A Telekom 2014-ben jelent meg Romániában, amikor a német vállalat úgy döntött, valamennyi szolgáltatását egységesen Telekom márkanév alatt kínálja a román piacon is. A német Deutsche Telekom a romániai leányvállalatait a görög OTE révén ellenőrzi. A Telekom vezetékes szolgáltatásait biztosító romániai leányvállalatában a román állam 45,99 százalékos kisebbségi részvénypakettel rendelkezik.