Hungarikumok Székelyudvarhelyen

Kovács Eszter 2019. július 18., 18:20

A Hungarikumokat ismertető tárlat nyílt meg csütörtökön a székelyudvarhelyi Művelődési Ház előtéri kiállítótermében. A nagyváradi Magyar Polgári Egyesület által elkészített kiállítási anyag a hetven Hungariumot sorakoztatja fel.

Fotó: Barabás Ákos

„A Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottságot működését a Civil Kurázsi Egyesület és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vállalta fel. Ennek kapcsán több pályázatot is hirdettünk azzal a céllal, hogy az udvarhelyi értékeket összegyűjtsük. Az értéktármozgalom nem újszerű, Magyarország kormányának kezdeményezésére az értéktárak csúcsa a Hungarikumok tára. Ezen keresztül próbáljuk felhívni az udvarhelyiek figyelmét a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság pályázataira, amelyeket folyamatosan hirdetünk.

Ugyanakkor fontos megismernünk a Hungarikumokat, hiszen a hetvenből minden bizonnyal az Unicum a legismertebb, de sok más van, ami igen érdekes a magyar pásztorkutyáktól egészen a matyó népművészetig, a különböző ételektől a Torockó épített örökségéig” – magyarázta Nagy Pál, a Székelyudvarhelyi Értéktár Bizottság egyik tagja. A kiállítás augusztus 2-áig látogatható.

{A}