Megmentették az enyészettől a 4-es kempinget

Gergely Imre 2019. július 18., 19:50

Csendes menedék Erdély szívében – így hirdeti magát Gyergyószentmiklós közelében a Gyilkos-tó felé vezető út mentén található Forest kemping. A térség egykor legnépszerűbb sátorozóhelye évtizedes enyészet után nyitotta meg újra a kapuját.

Hiánypótló létesítmény a kemping Gyergyószentmiklós környékén Fotó: Gergely Imre

A 4-es kemping a nyolcvanas években, aztán pár éves szünet után újabb tizenkét évig Gyergyószék egyik legnépszerűbb idegenforgalmi létesítménye volt, az akkori igényeknek megfelelő minőségű szolgáltatásaival. Sátorozók szálltak meg a táborhelyen és indultak onnan megnézni a környékbeli látványosságokat, de táborokat, fesztiválokat is szerveztek ott. Aztán

több mint egy évtizeden át tulajdonjogi viták miatt csak a gyom nőtt a város határában lévő kempingnél és motelnél. Most viszont újjáéled a táborhely.

Egy helyi vállalkozás kötött hosszú távú bérleti szerződést a létesítmény használatára a múlt évben, és az azóta zajló területrendezés, javítási munkálatok, illetve fejlesztések után újra megnyitott Forest Camping néven.

Fotó: Gergely Imre

A szerdai megnyitón Nagy Zoltán gyergyószentmiklósi polgármester hangsúlyozta, nagyon fontos mérföldkő a kemping újranyitása a város és a térség számára, hiszen eddig a kalandturizmus- és túrakedvelők számára csak a természeti adottságok voltak meg, de az igényeiknek megfelelő infrastruktúra hiányzott. Ezt a hiányt tölti be mostantól újra a 4-es, vagyis a Forest kemping.

Ez a fejlesztés egyezik az önkormányzat turisztikai víziójával is, hogy a környéken további változások történjenek, amelyeknek kalandpark és sípályák is a részüket képezik, illetve az is, hogy

a mocsárrá vált gyűjtőtó újra alkalmas legyen a csónakázásra.

Az újranyitott tábort a helyi egyházi felekezetek lelkészei áldották meg.

Fotó: Gergely Imre

Amint azt Mezei János, a létesítményt működtető vállalkozás vezetője elmondta, még polgármesterként látta a potenciált a 4-esben, és ösztönözte az akkori tulajdonosokat, hogy folytassák ott a tevékenységet, de nem történt semmi. Később, amikor lehetősége adódott erre, maga vágott bele a kemping felélesztésébe. Ez ma

28 jármű befogadására alkalmas, közművesített lakókocsi-parkolóval rendelkezik, emellett 25 kis faház, 50 sátorozóhely és két kulcsosház fogadja a vendégeket, de őszre elkészülnek a motel és az étterem felújításával is.

Várják ugyanakkor nemcsak a távolabbról érkezőket, de a gyergyószentmiklósiakat is, akik csendes környezetben szeretnék tölteni szabadidejüket – mondta. Úgy gondolja, a kemping léte más, környékbeli vendéglátók számára is nagyobb forgalmat eredményez majd.

Az elkövetkező időszakban élettel töltenék meg a létesítményt, táboroknak adnának helyszínt, és ebben az évben is itt tartják meg az EMI-tábort, lényegesen jobb körülmények között, mint tavaly.

{A}