Székelyudvarhelyen is tüntetnek a magyarságot ért atrocitások miatt

Kovács Eszter 2019. július 18., 17:18

Csíkszereda és Sepsiszentgyörgy után Székelyudvarhelyen is tüntetést szervez az Erdélyi Magyar Néppárt: az úzvölgyi esemény apropóján július 23-án délután várják a székelyudvarhelyieket a főtérre, hogy fejezzék ki nemtetszésüket az erdélyi magyarságot ért atrocitás kapcsán.

Ölvedi Zsolt és Nagy Pál. Pártjukkal együtt továbbra is kiállnak Gálfi Árpád mellett Fotó: Kovács Eszter

Túl sok a felgyülemlett keserűség, itt az ideje megálljt mondani – hangsúlyozta Nagy Pál. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Hargita megyei szervezetének elnöke Székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján kifejtette, a tiltakozás célja a szervezett, szisztematikus hatalmi visszaélések elleni fellépés.

Szomorúan kell megállapítanunk, hogy a román hatalomnak jól megtervezett nemzetstratégiája van: függetlenül attól, hogy éppen ki van kormányon, összességében a magyar nemzeti közösségünkkel szembeni fellépéseik összehangoltak.

Ez általában választások előtt szokott felerősödni. A helyzet legnagyobb veszélye az a hangulatkeltés, amely most már egyenesen fenyegetésekben és atrocitásokban mutatkozik meg. Azt is látjuk, hogy a magyar közösség nagyon elkényelmesedett az elmúlt harminc évben. Többségük úgy gondolja, a közösség ügyeit megoldotta azzal, hogy rábízta a képviseletet az RMDSZ-re. Mi úgy gondoljuk, hogy a közösségnek aktívan részt kell vennie ezekben az ügyekben, hallatnia kell a hangját” – fejtette ki Nagy Pál.

{A}

Udvarhelyszéken is aktuális

A kérdés most Székelyudvarhelyen is igen aktuális, egészítette ki az elmondottakat Ölvedi Zsolt, a Néppárt helyi szervezetének elnöke.

Az elmúlt hetekben már Székelyudvarhelyen és Udvarhelyszéken is megjelentek a magyarellenesség kinyilvánított formái. Nem szabad bedőlnünk a provokációknak, viszont hangot kell adnunk annak, hogy nem vagyunk hajlandók elfogadni a románság részéről az ilyen megnyilvánulásokat

– jegyezte meg.

A tüntetés kedden délután hat órakor kezdődik a Márton Áron téren, az esemény vezérszónoka Tőkés László lesz, meghívottként felszólal Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, valamint Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is.

MPP-csörte: voltak előjelei

Az aktualitások között Ölvedi Zsolt fontosnak tartotta a helyi MPP-szervezetben történt tisztújítási botrányra is kitérni. Mint mondta, az MPP-n belüli konfliktus előjelei már akkor látszottak az önkormányzati képviselő-testület munkájában, amikor a mostani „puccs” kitervelői nem fogadták el azt a határozattervezetet, mely szerint az RDE Harghita Kft.-vel való szerződéses viszony tisztázására ügyvédet fogadott volna a város.

Nem áll szándékunkban beleszólni az MPP belügyeibe, de az elmúlt hónapok történései alapján számunkra egyértelmű, hogy Gálfi Árpád polgármester a pozitív oldalon van, és épp azért próbálják őt egyes emberek félretenni, mert bizonyos pénzügyi érdekekkel szemben Székelyudvarhely és a székelyudvarhelyiek érdekeit védi.

Az elmúlt hónapokban tisztán lehetett követni, hogy melyek azok az ügyek, amelyekben a polgármester – a város ügyeit előtérbe helyezve – szembement a puccsot elkövetőkkel és a mögöttük lévő erőkkel. Bízom benne, hogy a székelyudvarhelyiek felismerik: végre van egy olyan polgármesterük, aki nem az önös érdekekért, hanem a város fellendüléséért dolgozik. A Néppárt önkormányzati képviselői továbbra is hisznek abban, amit a 2016-os kampányban együtt jelentettünk ki, hogy Tiszta lappal!” – summázott Ölvedi.

„Politikailag éretlenek”

A napokban történtek kapcsán Nagy Pál megjegyezte:

úgy látják, országos szinten az MPP célja, hogy még szorosabban összefogjon az RDMSZ-szel.

„Sajnálnánk, ha az MPP elveszítené eredeti céljait és arcát. Aggódva figyeljük ezt a folyamatot. Azt látom, hogy a pártos érdekek miatt évtizedes barátságok mennek tönkre.

Nem is értjük, hogy lehetnek egyesek politikailag ennyire éretlenek, hogy ilyen hangulatot keltsenek egy szervezeten belül

– fogalmazott. Nehéz dolguk lesz a néppárti önkormányzati képviselőknek, tette hozzá, hiszen továbbra is együtt kellene dolgozniuk az MPP-vel. „Ezt pedig egyesek még idejében szeretnék megakadályozni. Reméljük, hogy hamarosan lecsillapodik a helyzet odaát és kollégáink ismét a város ügyeire tudnak koncentrálni. Mi ebben szívesen segítünk nekik” – mondta zárásként Nagy Pál.