A szénabálának nyoma veszett a Hargita Ralin

Zátyi Tibor 2019. július 18., 14:32

Noha már múlt szombaton este véget ért a 27. Hargita Gyöngye Rali, a sportesemény rendezői tényleges munkájukat szerdán este fejezték be. Ferencz Csaba főszervező válaszolt az eseménnyel kapcsolatban felmerült kérdésekre, kritikákra.

Négy ekkora szénabála tűnt el a libáni szakaszon Fotó: Facebook/Ferencz Csaba

„A szombat esti díjátadót követően nem álltunk meg, kezdődött a következő szakasz számunkra, a korlátokat össze kellett szedni, majd gyorsan meg kellett tisztítanunk a Kossuth Lajos utcát. Ami emlékeztetett a versenyre, azt el kellett tüntetnünk. Ez nem kis feladat, hiszen a pár napos előkészületet órák alatt kellett elbontanunk” – kezdte a főszervező.

{A}

Vasárnap reggel pedig útnak indult az úttakarító brigád, hogy megtisztítsa az útfelületeket a kihordásoktól.

Fotó: Facebook/Ferencz Csaba

„Idén környezetvédelmi meggondolásból nem gumikat tettünk ki a kanyarokba, hanem 300 kilós szénabálákat. A versenyzők így is megcsípték az út szélét, de nem olyan mértékben, mint a korábbi években. Vasárnap estére sikerült befejeznünk egy 27 kilométeres szakaszt, Patakfalván, Szentpálon és Lövétén. Számunkra az volt a legfontosabb, hogy az úttestet ismét biztonságosan közlekedhetővé tegyük. Hétfőn pedig már a Bucsint takarítottuk a szalagoktól. Libánon folytattuk a munkát, kezdtük összeszedni a szénabálákat, amikor kiderült, hogy négy darab eltűnt.

Nem tudom, ki és minek vitte el, ez számomra is nagy kérdőjel. Az ilyen bálák előállítása, kiszállítása és összeszedése nem kis pénzbe kerül a szervezőknek”

– folytatta Ferencz Csaba.

A főszervező hozzátette, már a korábbi években is előfordult, hogy ismeretlen tettesek több pályaelemet elloptak. „Tavaly a használt gumik, azelőtt pedig a szalagtartó vascölöpök tűntek el. Ezeket azért helyezzük ki, hogy megóvjuk az útpadkát. Előfordult, hogy egy korábbi rali alkalmával kollégáim reggel hatkor kimentek és pótolták az ellopott vascölöpöket, én nyolc óra körül mentem, hogy a versenyzők előtt ellenőrizzem a pályát, a cölöpök már ismét hiányoztak. A szénabálás megoldás jól sikerült, jövőre is ezeket fogjuk kitenni, még többet” – tette hozzá.

Minden rali alatt történnek kisebb incidensek, az autók lecsúsznak az útról, és kárt okoznak a környező terepen. Ilyenkor mi az eljárás? – jön a kérdés.

Fotó: Facebook/Ferencz Csaba

„A ralisok arról híresek, hogy mindig sietnek, és versenybalesetek történnek, ez a ralival együtt jár. Most is volt négy ilyen kisebb esemény, kerítést törtek át, villanypóznának mentek neki, szalagkorlátot súroltak. Ezek versenykárnak minősülnek, a szervező klubnak ilyen esetekre van biztosítása. Minden esetben kártalanítunk, ez jelenleg is zajlik” – mondta.

Szombaton a harmadik hurok előtt nem tudták megnyitni az útszakaszokat a szabad forgalom számára.

„Megvolt az engedélyünk arra, hogy reggel 8-tól délután fél 7-ig teljesen lezárjuk azt a zónát. Ám én mindig is a kompromisszumra törekedtem, az embereknek szerettem volna megadni azt, hogy tudjanak szabadon mozogni az utakon, így nem zártuk le hermetikusan a vidéket. Ám mint azt előre jeleztük, a felnyitás csak akkor működik, ha normális mederben zajlik a verseny. Amikor az első hurok után megnyitottuk az utakat, mi is meglepődtünk, mekkora vándorlás indult el egyik pályáról a másikra. Akkor már látszott, hogy nem az egyórás, hanem a közel másfél órás időintervallumba sem férünk bele. A második hurok kezdetén, amikor elment a biztonsági autó és az első versenyautó várta a rajtot, az úton szembejött egy kisteherautó, aminek semmi keresnivalója nem volt akkor a pályán.

Ez nagyon veszélyes volt, emiatt döntöttem úgy, hogy másodszor már nem nyitjuk meg az utakat. Elnézést kérek azoktól, akik ott ragadtak, de a legfőbb szempont számunkra a biztonság a pályákon”

– folytatta a főszervező, majd hozzátette, jövőre meghosszabbítják a rali programját, hogy a szabad átjárás gond nélkül történjen.

A versenyautók miben tudnak kárt tenni? Ezekkel a kocsikkal nem lehet felgyűrni az aszfaltot – jön a válasz. „Ezer kilós autókról van szó, nem 24 vagy 48 tonnás teherautókról, sokkal kisebb a súlyuk. A guminyomok persze ott maradnak az útfelületen, mint például a városi szakaszon, de az pár nap alatt lekopik” – nyilatkozta Ferencz.

Fotó: Pinti Attila

Az utóbbi években rendszeresen az a kritika is éri a szervezőket, hogy három napra lezárják a fél várost, besűrűsödik a forgalom.

„Ezek az emberek arról már nem beszélnek, hogy a rali mekkora reklám vidékünknek. Már nemzetközi szinten is tudnak rólunk, idén is több mint ezer ember jött el, négy napon keresztül itt lakott, költötte a pénzét. Amikor a kritikákat megfogalmazzák, arra is kellene figyeljenek, hogy egy ilyen eseménynek milyen nagy hozadéka van. A vendégszeretetünket továbbviszik, elmondják a rokonoknak, barátoknak, a sajtónak, hiszen több topversenyző kedvenc ralija ez.

Régiófejlesztés szempontjából kiemelt fontosságú ez a verseny. Én ezen az úton szeretnék továbbmenni, és remélem, jövőre már mindenki elégedett lesz”

– zárta a beszélgetést Ferencz Csaba.