Álbetegek a kórházakban: nincs egyöntetű támogatottsága a korrupcióellenes intézkedésnek

Széchely István 2019. július 21., 21:44

A megkérdezett kórházigazgatók nem ellenzik azt az egészségügyi minisztériumi intézkedést, amelynek értelmében a szaktárca betegeknek álcázott ellenőrökkel leplezi le a csúszópénzt követelő kórházi alkalmazottakat. A korrupcióellenes intézkedés üzenetével kapcsolatban azonban vannak fenntartások.

„Beépített” betegekkel leplezné le az egészségügyi szolgáltatások elvégzéséért csúszópénzt követelő kórházi alkalmazottakat a szaktárca Fotó: 123RF

A 2020-ig bevezetendő átfogó korrupcióellenes stratégia részeként álbetegeket küld a kórházakba az egészségügyi minisztérium, hogy így leplezze le az egészségügyi szolgáltatások elvégzéséért csúszópénzt követelő kórházi alkalmazottakat.

{K1}

Sorina Pintea tárcavezető a Hotnews hírportálnak azt nyilatkozta, a kórházakból kibocsátott betegek visszajelzéseit elemezve, a páciensek elégedettsége alapján hozzák meg a döntést arról, mely kórházba küldenek betegnek álcázott ellenőröket. A miniszter bejelentése szerint

az első „fedett betegeket” három hete küldték el a kórházakba, és már öt ilyen akciót bonyolítottak le.

Volt olyan kórház, ahol a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséhez szükséges orvosi igazolás kiállításakor sürgősségi díjat is kértek az igénylőtől – említette meg az ellenőrzések egyik eredményét. Sorina Pintea hangsúlyozta, az egészségügyi rendszerben dolgozó tisztességes orvosok nem érdemlik meg, hogy besározza őket néhány olyan, aki nem tartja be az előírásokat.

{A}

A korrupcióellenes intézkedéssel nem értenek egyet az egészségügyi szakszervezetek, az egyik legnagyobb érdekvédelmi tömörülés, a Solidaritatea Sanitară hétfőn kiadott közleményében egyenesen törvénytelennek nevezte az akciót.

Jó a cél, de rossz az üzenet

Az általunk megkérdezett kórházigazgatók önmagában nem ellenzik az akciót, de annak üzenetével kapcsolatban azért vannak fenntartások is. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója megkeresésünkre elmondta, az egészségügyi szolgáltatások elvégzéséért csúszópénzt követelő dolgozókat mindenki elítéli az egészségügyben, így az intézkedés céljával nincs gond, de

egy ilyen akció rossz fényt vethet az egész orvostársadalomra, miközben meggyőződése, hogy az orvosok döntő többsége tisztességesen végzi a munkáját.

Szégyenletes, hogy a csúszópénz-követelésről még beszélni kell, ilyen esetek már nem szabadna előforduljanak – vélekedett, hozzáfűzve, hogy az egészségügyi rendszerben nemrég megemelték a béreket, így nem kellene már téma legyen a hálapénz, a csúszópénzkérés pedig már végképp nem.

Egy dologban nincsenek véleménykülönbségek: a csúszópénz már nem kellene téma legyen az egészségügyben

Ha törvényes előírás van rá, nem ellenzi az intézkedés végrehajtását Lukács Antal, a székelyudvarhelyi kórház igazgatója. Úgy véli,

országszerte előfordulnak még csúszópénzzel kapcsolatos esetek és az ellenőrzések fényt deríthetnek ezekre, másrészt jó, ha az adott kórház igazgatója is tudomást szerez arról, hogy a törvénytelenséget elkövető beosztottja milyen egyéni feltételek megszabásával végezte a munkáját.

Nem lát semmi kivetnivalót az intézkedésben Ferenczy István, a gyergyószentmiklósi kórház igazgatója sem, aki azt mondta, ha egy egészségügyi dolgozó fennakad egy ilyen ellenőrzésen, az nem közéjük való. Meggyőződése azonban, hogy nekik nincs mitől tartaniuk egy esetleges álbeteges ellenőrzés során, azaz nem hiszi, hogy történhetnek csúszópénzzel kapcsolatos korrupciós esetek az intézményben. „Ha jönnek, itt lesznek” – mondta nyugodt egykedvűséggel az intézkedés hírére.