Takaréklángon az FK Székelyudvarhely

Józsa Csongor 2019. július 18., 10:42

Alapjátékosok távoztak, még várható, hogy páran elhagyják a Futsal Klub Székelyudvarhely keretét. Az együttes elnöke, Godra Zsolt a nyári szünetben lemondott tisztségéről. Több kérdés is megfogalmazódott bennünk: mi áll döntésének hátterében, miként látja a klub jövőjét.

Godra Zsolt továbbra is a klub szimpatizánsa marad Fotó: Pál Árpád

– Lemondott az FK Székelyudvarhely elnöki pozíciójáról. Miért döntött így?

– A fő ok, hogy az üzleti elfoglaltságaim annyira lekötik a mindennapjaimat, hogy nem tudok megfelelő időt és figyelmet fordítani a klub jövőjére. Emellett nagyon bíztam abban, hogy mandátumom alatt sikerül ezt a projektet úgy bemutatni a székelyudvarhelyi önkormányzatnak, hogy finanszírozásra érdemesebbnek találja, mint az korábban volt. Ez viszont nem sikerült, nem is látom, hogy különösebb befolyással lehetnék rájuk az elkövetkezőkben. Ez a két dolog késztetett arra, hogy felálljak, hiszen a klubnak már nem tudok hasznára lenni mint elnök.

{A}

– A csapathoz a támogatói körből érkezett, vette át az irányítást. Teljesen távozik a klubtól?

– Maradok a klub szimpatizánsa, próbálom a vállalkozói kört arra biztatni, hogy továbbra is megéri felkarolni a csapatot. Azt vallom, nem a mi, a vállalkozók feladata, hogy a városban egy sportágat fenntartsunk. Cégtulajdonosként, magánszemélyekként is keményen hozzájárulunk a városi költségvetéshez, jogos elvárásunk lenne, hogy a teremlabdarúgást – aminek már hagyománya, eredménye van Székelyudvarhelyen – kiemeltebb figyelemben részesítse a városvezetés. Élvonalbeli, első ligás sportágról van szó, egy számottevő nézőszámmal, szimpatizánssal. Valamiért nem tudtuk eléggé érzékennyé tenni ez iránt a városvezetést. A kiadások, elsősorban a bérköltségek felfelé mennek. Az itthon kinevelt tehetséges játékosok Udvarhelyen tartása is problémát jelentett már, nemhogy más sportolókkal erősíteni.

Fotó: Pál Árpád

– Hogyan áll össze az FK költségvetése az új idényre?

– A szponzori kör jelentős része továbbra is hasonló mértékben támogatja az FK-t. Ehhez jön hozza Székelyudvarhely költségvetéséből a 2019-es évre lehívható 220 ezer lej. Amióta az FK létezik, hét évvel ezelőtt is hasonló összeget kapott a klub a várostól, akkor a keret béralapja egyharmada volt a mostaninak. Mindenki látja, észlelheti, hogy a fizetések minden egyes területen nőnek. Annak, aki a sportban letett valamit az asztalra, nagyságrendben nagyobb összeget kell adnunk. Amikor Székelyudvarhelyen megfelelő lesz a támogatás, akkor nem kell mást csinálni, csak össze kell szedni Magyarországról és a román bajnokságból azokat a játékosokat, akik itt nevelkedtek. Már abból nagyon ütőképes csapatot lehet összerakni. Őket a jelenlegi állapotok alapján lehetetlen itthon tartani.

– 50 ezer lejjel többet kapott a várostól az FK Székelyudvarhely, mint tavaly.

– Ezúttal valóban nagyobb összeget szavaztak meg nekünk, de hozzá kell tenni, hogy 2018-ban sikerült minden eddigi támogatást figyelembe véve alulmúlni önmagukat, mert akkor 170 ezer lejt kaptunk. Tíz évvel ezelőtt is nagyobb összeggel támogatta a város a futsalt, olyan körülmények között, hogy ennek többszörösével egy kézilabdaklubot is finanszírozott. Igazából nem látom Székelyudvarhely stratégiáját a sportmenedzsmentben. Amit észlelek: azt részesítik előnyben, hogy minél több sportágat, kevés pénzösszeggel támogassanak. Nem cél, hogy eredményt mutassanak fel.

– Mekkora az az összeg, amivel a városnak támogatnia kellene a teremlabdarúgást?

– A realitás az lehetne, hogy a 2019-es évre megítélt pénzösszeg duplájával. Akkor elérhető lenne az, hogy az itthoni játékosokat megtartsuk, egy ütőképes, éremért harcoló keretet kialakítsunk. Ezzel nem is terhelnénk túl a város költségvetését. Sőt, ezzel a futsal 1. Liga többi klubjait tekintve – akiket a helyi tanács támogat – a futottak még kategóriában lennénk.

Jakab Zoltán az edzői teendőket sportvezetőire cserélheti Fotó: Barabás Ákos

– Milyen jövőt lát?

– Nem merek nagyon előretekinteni, csupán a soron következő idényre. Szerethető, fiatal csapatot próbálunk összerakni. Elsősorban a tavalyi U19-es bajnokságban bronzérmes együttestől feljövő játékosok kaphatnak nagyobb szerepet. Néhány befutott hazai teremlabdarúgót próbálunk megtartani, rájuk lehet alapozni. Jakab Zoltánra nem biztos, hogy az edzői feladat hárul, hanem inkább sportmenedzseri, vezetői szerepkört kap. A csapat nem szűnik meg, csupán takaréklángon ég majd a 2019–2020-as idényben.