MPP-ből a Gyervíz élére: vitatja az RMDSZ az új igazgató kinevezését

Gergely Imre 2019. július 17., 21:36

Az MPP gyergyószentmiklósi frakciója politikai döntést hozott azzal, hogy a városi szervezete elnökét nevezte ki a Gyervíz szolgáltató vállalat élére, és ezért kizárólag őket terheli a felelősség – adott hangot felháborodásának a helyi RMDSZ, vitatva az új igazgató hozzáértését.

Szennyvízhálózat-bővítés és -karbantartás. Kíváncsi az RMDSZ, hogy a jövőben hogyan fogják megoldani a szolgáltatásban felmerülő problémákat. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Sem a versenyvizsgához készített menedzseri terve, sem az önéletrajza, sem a nagy vonalakban vázolt elképzelései nem győzték meg a gyergyószentmiklósi képviselő-testület RMDSZ-es frakcióját, hogy Czink Attila lenne a megfelelő személy a Gyervíz regionális ivóvíz- és szennyvízszolgáltató vállalat vezetésére. Amint Erős Levente frakcióvezető a témában tartott szerdai sajtótájékoztatón kijelentette,

vitatják az igazgatói tisztségre kiírt versenyvizsgát megnyerő Czink Attila kompetenciáját és alkalmasságát a feladatra.

Leszögezte, a versenyvizsga jogszerűsége rendben volt, azzal nincs is problémájuk, azzal viszont igen, hogy velük senki nem egyeztetett az új igazgató kinevezése előtt. Hozzátette, a testület MPP-s tagjai sem ismerhették Czink elképzeléseit, ugyanis a menedzseri terv nem is volt előzőleg az kinevezésről szóló tanácshatározat része. Ezt ő maga kérte ki a városházáról, és osztotta meg a képviselőtársaival egy nappal a kinevezésről szóló döntés előtt.

„Ha történt volna egyeztetés, akkor talán többet tudnánk arról, hogy miként is kívánja Czink Attila vezetni a Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu és Gyergyóalfalu számára ivóvizet, illetve csatornázási szolgáltatást biztosító céget. A menedzseri tervből ugyanis semmilyen konkrétum nem derül ki” – állapította meg Erős Levente. Pontosabban csak annyi, hogy

a vezérigazgató mellett még egy technikai, illetve egy gazdasági igazgató kinevezését javasolja.

Ezt sem tudja elfogadni az RMDSZ-frakció – hangzott el –, mert ezek bérét is a lakóknak kell majd kifizetniük, hiszen a fizetés a vízszámlákból lesz fedezve.

A menedzseri tervben szó sincs például arról, hogy mekkora személyzettel képzeli el az igazgató a cég hatékony működtetését, de nincs szó egy olyan szakembercsoport felállításáról sem, aki az esedékes meghibásodásokat javítaná – sorolta Erős. Ennek alapján a tervet komolytalannak, a kinevezett igazgatót pedig alkalmatlannak találják, a döntéstől pedig elhatárolódnak – szögezte le.

Csak az MPP-sek szavaztak

Az új igazgató kinevezésével kapcsolatban fontos adalék, hogy az MPP városi szervezetének elnöki tisztségét a versenyvizsga idején még betöltő Czink Attila kinevezéséről úgy döntött a gyergyószentmiklósi képviselő-testület, hogy

csak a tíz polgári párti képviselő szavazott.

Rajtuk kívül nem is volt más a július 12-én lezajlott ülésen, csak Len Emil alpolgármester, aki az RMDSZ-frakció kérését tolmácsolva a döntés elhalasztását kérte.

{A}

Erős Levente közölte, írásban tájékoztatták előzőleg a testület minden tagját, hogy mivel a jelzett időpontban nem lesznek itthon, nem tudnak részt venni sem a pénteki tanácsülésen, sem az egy nappal korábbi bizottsági ülésén.

Nem egy előre eldöntött szándékos távolmaradás volt

– jelentette ki. Len Emil a sajtótájékoztatón elmondta, számára sem derült ki, hogy milyen konkrét elképzelései vannak Czink Attilának, és azért is kérte a döntés elnapolását, mert az igazgató bérezésével kapcsolatban is egyeztetést szeretett volna.

A szavazás azonban megtörtént, és azóta – hétfőn – a cég társtulajdonosai, azaz Gyergyóújfalu és Gyergyóalfalu önkormányzatai is megszavazták Czink Attila kinevezését.

Czink Attila. Archív Fotó: Gergely Imre

A bérezéssel sem értenek egyet

Az új Gyervíz-igazgatónak bruttó 11 500 lejes fizetést szavaztak meg az MPP-s képviselők. Az RMDSZ-esek nem önmagában az összeg nagyságát látják problémának, hanem azt, hogy ezzel kapcsolatban sem mondhatták el meglátásaikat. Úgy gondolják, az első három hónapra egy más összeget kellene (kellett volna) az igazgatónak kapnia. Ez az időszak alkalmas lett volna arra, hogy Czink részleteiben is jobban megismerje azt a feladatot, amivel megbízták, és ennyi idő alatt hozhatott volna olyan változtatásokat, amelyek igazolták volna alkalmasságát a tisztségre és ezzel párhuzamosan a magas bért is.

Gyergyószentmiklósi MPP: megkezdődött a kampány

A gyergyószentmiklósi MPP-szervezet közleményben reagált a Gyervíz-igazgató kinevezésével kapcsolatos RMDSZ-es felvetésekre. Ebben azt írták, azért érte rengeteg támadás képviselőiket az elmúlt napokban, mert tisztességgel, becsülettel végezték munkájukat.

Megállapították, hogy Czink Attila egyedüli jelentkezőként tett sikeres vizsgát a regionális vízszolgáltató vezetői tisztségét betöltendő versenyvizsgán. Az állás minden lehetséges fórumon meg volt hirdetve, jelentkező azonban csak egy volt. A képviselő-testületnek jóvá kellett csupán hagynia a versenyvizsga eredményét, azaz lényegében tudomásul vette az eredményt. Ezt tette időközben Újfalu és Alfalu képviselő-testülete is – tették hozzá.

Az ellenzéki képviselők távolmaradásáról a következőképp fogalmaztak. „A szóban forgó testületi ülésen sem a POL, sem az RMDSZ képviselői nem voltak jelen, magyarul érdektelenek voltak a város sorsát illetően,

szembeköpték azokat a választópolgárokat, akik őket a testületbe juttatták.”

A városi MPP-szervezet közleménye tudatja ugyanakkor, hogy Czink Attila a versenyvizsga után, az óvási idő lejártát követően lemondott pártelnöki tisztségéről.

A bérezést illetően jelezték, a pénteki ülésen jelenlévő képviselők abbéli javaslatát fogadták el, hogy nagyságrendileg alpolgármesteri javadalmazásban részesüljön az újonnan kinevezett igazgató, tehát ahhoz igazítsák a bérezést.

„Úgy gondoljuk, hogy a kampány szemmel láthatóan megkezdődött a szokásos sárdobálásokkal, pálya mellőli beszólásokkal, akadályozva a város fejlődését, félretájékoztatva a lakókat, támadva azokat a képviselőket, akik dolgozni akarnak” – zárták a közleményt.