A napi egy-kettő helyett, már öten vagy többen is jelentkeztek kullancscsípéssel Csíkszeredában

Székelyhon 2019. július 17., 19:02

Nőtt a kullancscsípések száma Hargita megyében, júniusban több mint száz esetet jegyeztek a csíkszeredai megyei kórházban.

Speciális csipesszel mi magunk is megpróbálhatjuk eltávolítani a kullancsot, de ha bátortalanok vagyunk, keressünk fel szakembert. Képünk illusztráció Fotó: Kristó Róbert

Kiss Edit, a megyei kórház szóvivője arról számolt be az Agerpres hírügynökségnek, hogy míg korábban naponta egy-két személy jelentkezett kullancscsípéssel az intézményben, az utóbbi időben olyan nap is volt, hogy öten vagy többen jöttek ezzel a panasszal.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy áprilisban 16 személyt csíptek meg a kullancsok, májusban 39-et, júniusban 105-öt, július elejétől mostanig pedig 31 ilyen esetet regisztráltak.

Az orvosok azt mondják, hogy azok, akiket kullancs csípett meg, a gyógyszertárakban kapható speciális csipesszel maguk is el tudják távolítani az élősködőt, de ha valaki úgy gondolja, hogy ezt nem tudja biztonságosan megtenni, tanácsos felkeresni az állandó ügyeleteket, a családorvost vagy a sürgősséget.

{A}

Tilos az interneten terjesztett módszerek alkalmazása (a kullancsok eltávolítása illóolajokkal vagy égő gyufával), ugyanis ezek – az orvosok szerint – semmiben nem segítenek, és nem ajánlott kozmetikai csipeszek használata sem, amelyekkel könnyen bele lehet szakítani a kullancsot a bőrbe.

Ha a csípés körül vörös udvar alakul ki, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Azoknak, akik ebben az időszakban a természetet járják, azt ajánlják, hogy végtagjaikat lefedő ruhákat viseljenek, kullancsriasztó kenőcsöket használjanak, és amikor visszatérnek a kirándulásból, ellenőrizzék, hogy nem csípték-e meg kullancsok.