Kiadós vendégváró: kalóriadús menüvel készült a Főnix Konyha

Fülöp-Székely Botond 2019. július 17., 16:15

Könnyen elkészíthető, kiadós menüt állított össze ezúttal Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa, aki legfőképpen azoknak ajánlja a felsorakoztatott ételek elkészítését, akik nem bánják a pluszkalóriákat, vagy éppen szünetet tartanának a diétájukban.

A cipóban még ínycsiklandóbb lehet a bableves Fotó: Főnix Konyha

Vendégvárónak ideális levesről és másodikról van szó, hiszen ezek a finomságok még ínycsiklandóbbak lesznek, ha nagyobb mennyiségben állítják elő.

Tányérostól elfogy a bab

Különösen finom, ráadásul jól mutat, ha a bablevest cipóban tálaljuk vendégeinknek, ezért is döntött úgy Bándi Sándor Domokos, hogy olvasóink elé tárja az étel elkészítésének mikéntjét. Azzal nyugtat mindenkit, hogy

bár elsőre bonyolultnak tűnhet, mégis roppant egyszerű receptről van szó, ráadásul maga az étel is kiadós, így már pusztán ettől is jól lehet lakni.

A levest sokféleképpen el lehet készíteni, de a szakács azt javasolja, hogy főzés előtt pár órával mindenképp be kell áztatni a babot. Ezután tesszük csak a kályhára egy fazékban, amelybe megfelelő mennyiségű vizet töltöttünk. Ha már több mint félig megfőtt a bab, akkor kell hozzáadni a kívánt zöldségeket, melyek közül nem maradhat ki a hagyma és a fokhagyma sem. Sóval és borssal, illetve babérlevéllel fűszerezhetünk, majd kavargatás közben hozzáadjuk a leveshez az olajból, lisztből és fűszerpaprikából készített meleg rántást. Ezután salátát vagy akár komlót is tehetünk az ételünkbe. Az ízeket megbolondíthatjuk egy kis kaporral, köménymaggal, de akár tárkonnyal is.

A cipónak le kell vágni a tetejét, majd ki kell szedni a belsejét. Tojásfehérjéből érdemes habot verni, amellyel aztán be lehet kenni a cipó belső részét, hogy később majd ne folyjon ki belőle a leves. Persze tálalás előtt azért várjunk 20–25 percet, hogy a hab beivódhasson, megszáradhasson. „Így hosszabb ideig benn tartja a cipó a levest” – magyarázta Bándi. Természetesen a leves tetejére érdemes egy kis tejfölt is tenni, és a tálalásnak az ecetes hagyma is része kell legyen.

A sertés legfinomabb része

Főfogásként sertés szűzérméket javasol Bándi, méghozzá magyaros krumplival. A szűzérmék a sertés legfinomabb, legomlósabb és „legtisztább” részéből, azaz a bélszínből készülnek – magyarázta a szakács. Ha felvágtuk a bélszínt, sóval, borssal, korianderrel, majoránnával vagy egy kevés köménymaggal fűszerezzük.

Sertés szűzérmék magyaros krumplival. A fűszerezéssel még finomabbá tehetjük Fotó: Főnix Konyha

Ezután olajat melegítünk a serpenyőben, amelyben pillanatok alatt lekérgesíthetjük (lepiríthatjuk a külső részeit – szerk. megj.) a húst, amelyet utána nyolc percre beteszünk a 200 Celsius-fokra melegített sütőbe. Az előzetes pirítás már csak azért is fontos, hogy ne párologjanak el a tápanyagok, valamint hogy sütés után megmaradjon a szűzérme megfelelő állaga, amelynek belül rózsaszínnek kell lennie.

A körethez ugyanakkor mindent beszerezhetünk a zöldségeskertünkből, de ha nincs ilyenünk, akkor a piacról.

Szeletekre kell vágni a lila és a fehér hagymát, amit a szalonna zsírjában érdemes lepirítani. Ehhez hozzáadjuk a felaprított kápia és hagyományos paprikát, majd összekavarjuk az ételt. Fűszerként sót, borsot, illetve zúzott fokhagymát használunk. Ha már majdnem kész a lecsó, adjuk hozzá a meghámozott és feldarabolt paradicsomot, valamint a friss csípőspaprikát, majd egy kevés jó minőségű fűszerpaprikát. A csipszburgonyát kétféleképpen készíthetjük el, de az alapgondolat az, hogy meg kell hámozni a pityókát, majd vékony szeletekre kell vágni. Ezt kisüthetjük egy serpenyőben olajban is, de sütőpapír használatával a 200 Celsius-fokra hevített sütőbe is betehetjük. Ha ezzel megvagyunk, akkor a krumplit összekeverjük a lecsóval, és tálalhatjuk is a szűzérmék mellé.

Elmaradhatatlan desszert

Bonyolultnak tűnhet a vargabéles, mégis odafigyeléssel bárki elkészítheti otthon is – magyarázta Bándi. Elsősorban szükségünk lesz réteslapra, amelyet bármelyik üzletből könnyen beszerezhetünk. Vastag metélt tészta is kelleni fog, amit meg kell főznünk.

Kis odafigyeléssel bárki elkészítheti a vargabélest Fotó: Főnix Konyha

A krémes masszánk elkészítéséhez tehéntúró, tojás sárgája és fehérje, mazsola, reszelt citromhéj és vaníliás cukor kell. A tojás sárgáját kikavarjuk a vaníliás cukorral, amihez hozzáadjuk a tört túrót, a reszelt citromhéjat és a mazsolát. Ha utóbbiból nincs otthon, akkor helyettesíthetjük dióval és pisztáciával is. Ezután adjuk hozzá a masszához a felvert tojásfehérjét, illetve a főtt tésztát, persze óvatosan, hogy ne törjenek el. Ezt összekeverjük úgy, hogy egy nem túl szilárd, de nem is híg masszánk legyen. Ezután beleteszünk egy réteslapot a jénai tálba, amit olajjal vagy folyékony vajjal locsolunk meg. Ha befejeztük, újabb két réteslapot helyezünk el a tálban, az előzőhöz hasonlóan mindegyiket meglocsolva vajjal. Erre kerül rá az általunk kikavart massza, amit három darab hasonló módszerrel ráhelyezett réteslappal fedünk le.

A sütőnket 180 Celsius-fokra melegítjük elő, majd betesszük a desszertünket, és 40–45 percig hagyjuk sülni. Ha elkészült, negyedórát hagyjuk állni a vargabélest, majd felszeletelve tálaljuk.

Hogy még ínycsiklandóbb legyen, leönthetjük áfonya- vagy szőlőszósszal is.