Hetvenegy sertést pusztítottak el a Maros megyei hatóságok

Simon Virág 2019. július 17., 14:11

Bár Maros megyében nem ütötte fel a fejét a sertéspestis, az állategészségügyi szakemberek folyamatosan ellenőrzik a piacokat, gazdaságokat, és megfigyelés alatt tartják a vaddisznókat is. Nemrég 71, Maros megyén áthaladó, igazolatlan származású sertést volt kénytelen elpusztítani az illetékes hatóság.

Képünk illusztráció Fotó: 123RF

Az elmúlt időszakban Maros megyében két esetben büntették meg azokat a személyeket, akik disznókkal akartak kereskedni – nyilatkozta szerdán délelőtt Mircea Dușa prefektus, miután találkozott a sertéspestis terjedésének megakadályozásában érdekelt intézmények képviselőivel. Dușa kiemelte: a központi állategészségügyi igazgatóságtól kapott átirat nyomán hívta össze a bizottságot, hogy értékeljék az elmúlt időszak tevékenységeit, s újra felhívják az állatorvosok, a polgármesteri hivatalok figyelmét, hogy milyen intézkedésekkel lehet megakadályozni a sertéspestis terjedését.

A prefektus elmondta, hogy

amióta felütötte fejét a sertéspestis, nem engedik, hogy állatvásárokat tartsanak, s ez az intézkedés továbbra is érvényben marad, annak ellenére, hogy Maros megyében nem volt sertéspestises eset.

{A}

Az elmúlt időszakban Görgényhodákon értek tetten egy Kolozs megyei gazdát, aki disznókat árult. Hivatalos iratai voltak az állatokról, így csak büntetést róttak ki rá.

Ugyanakkor a közúti rendőrség ellenőrzésre megállított egy állatszállító autót, amelyben hetvenegy olyan sertés volt, amelynek származását nem lehetett igazolni. Az állatokat elkobozták és elpusztították az illetékes hatóságok.

Az állategészségügyi szakemberek a vadászokkal karöltve folyamatosan követik a megyében levő vaddisznóállományt is.