Teljes selejtezős siker női tőrben

Dobos László 2019. július 16., 21:42

Mind a négy magyar női tőröző sikerrel vette a selejtezőt kedden a budapesti vívó-világbajnokságon. Férfi párbajtőrben három magyar került fel a 64-es főtáblára. A román vívók közül mindkét fegyvernemben egy-egy sportoló jutott tovább.

Fotó: FIE

A női tőrözők 143 fős mezőnyben a világranglistás helyezés alapján az első 16 kiemelt volt, de a hazaiak közül a legelőkelőbben jegyzett Kreiss Fanni sem tagja a bő élcsoportnak – 23. a rangsorban –, így mindegyik magyarnak vívnia kellett a főtábláért a BOK Csarnokban.

Kreiss, Mohamed Aida, valamint Kondricz Kata öt ellenfelét legyőzte és csak egytől kapott ki a csoportjában, ahol öt tusig tartottak az asszók, míg Lupkovics Dóra 4/2-vel fejezte be ezt a szakaszt.

Az éppen ezen a napon 21 éves Kondricznak ezt követően már nem is maradt feladata, mert plusz 16-os tusarányával befért a selejtezős mezőny első 16 versenyzője közé, így a csoportkör után főtáblára került.

A másik három magyarnak viszont egy további ellenfélen keresztül vezetett az útja a legjobb 64 közé. Kreiss 15–2-re verte az ausztrál Violet Hullt, Lupkovics 15–9-re a kanadai Alanna Goldie-t, Mohamednek viszont meg kellett küzdenie a továbbjutásért: Samantha Kyle Catantan ellen sokáig hátrányban volt, 8–8-nál érte utol Fülöp-szigeteki ellenfelét, végül 12–8-ra nyert.

Mohamed Aida tapasztalata döntő volt a selejtezőben Fotó: MTI

A romániai lányok közül egyedül Maria Boldornak sikerült a továbbjutás, Andreea Gheorghe, Mălina Călugăreanu és Emilia Corbu kiesett a selejtezők során.

Férfi párbajtőrben három továbbjutó

A négyből három magyarnak – Rédli Andrásnak, Siklósi Gergelynek és Nagy Dávidnak – sikerült férfi párbajtőrben kiharcolnia a szereplést a 64-es táblán.

Koch Máténak nem sikerült főtáblára jutnia.

Román színekben is négyen indultak, de csak Mario Perșunak sikerül a legjobb 64 közé jutnia, Adrian Ciprian Szilagyi, Andrei Timoce és Adrian Dabija kiesett.

Siklósi Gergely nagyon jól kezdte a vébét Fotó: MTI

A várakozásnak megfelelően ebben a szakágban gyűlt össze a legnagyobb mezőny, a 224 vívó közül 208 lépett pástra kedden, világranglistás helyezése alapján 16 párbajtőröző kiemelt volt.

Szerdán a férfi tőrözők és a női kardozók egyéni versenyének selejtezőjét rendezik meg a BOK Csarnokban.

{A}