Érettségi-válságstáb: pontosan látjuk, hol vannak a gyenge pontok, a megoldáson dolgozunk

Szász Cs. Emese 2019. július 16., 21:53

Első körben felkészítőket szerveznek az érettségire készülő diákoknak, de támogatják a differenciált érettségi bevezetését, az iskolák átminősítését és a gyerekek pályaorientációja szerinti nevelését is – többek között ez hangzott el a keddi válságtanácskozáson.

Elsődleges cél a statisztika javítása, hogy több sikeres érettségizőnk legyen. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Az érettségiző magyar diákok körében az idei átmenési arány 63,78 százalékos, ami az elmúlt öt év legalacsonyabb eredménye. Ugyanakkor több olyan székelyföldi iskola is van, ahol egyetlen tanulónak sem sikerült az érettségije. A Magyar Szülők Szövetsége ezért hívott össze szakmai válságstábot, hogy

közösen dolgozzanak ki olyan cselekvési tervet, amely a magyar diákok érettségi eredményeinek javulását célozza.

A válságstáb, amelyben oktatási szakemberek, pedagógusok, szülők és diákszervezetek képviselői is részt vettek, kedden Marosvásárhelyen egyeztetett először. A kezdeményező szülői szövetség elnöke, Csíki Csengele a Székelyhonnak elmondta, azt mindenképp sikernek könyveli el, hogy minden megszólított szervezet képviselte magát a találkozón, és bár a magyar diákok sikertelen érettségijének okait mindenki kicsit másként látja, abban egyetértettek, hogy cselekedni kell.

{K1}

„Problémaként nagyon sok témakör megfogalmazódott, nem most, hanem már évek óta: pontosan látjuk, hogy hol vannak a gyenge pontok, mik nem működnek, mi most a megoldásokon gondolkodtunk” – fogalmazta meg a szülői szövetség elnöke, miközben hozzátette,

mindenki előtt tiszta, hogy a magyar diákoknak 90 százalékban a román érettségije nem sikerül, a román nyelvtanulással vannak a legnagyobb gondok.

Csíki Csengele elmondta, a válságstáb rövidtávú célja az őszi pótérettségiről kitolódott a 2020-as érettségire, arra szeretnék minél inkább felkészíteni a diákokat minden eszközzel, ami rendelkezésükre áll. Középtávú cél ugyanakkor ennek a válságstábnak a működtetése tárgyalásokkal, egyeztetésekkel, úgy cselekedni, hogy egy irányba húzzon az erdélyi magyar közoktatás.

{K2}

„A hosszútávú cél pedig pályaorientációs központúvá tenni az erdélyi magyar közoktatást, hogy olyan versenyképes fiatal nemzedékek kerüljenek ki az iskolapadokból, amelyek az itthoni vállalkozói szférát tudják erősíteni, itthon tudnak megélhetésben gondolkodni” – mutatott rá Csíki Csengele.

A zárt ajtók mögött tartott több órás megbeszélés során az érettségi eredményeket értékelve elhangzott az is, hogy a szakközépiskolák érettségi vizsgája nem biztos, hogy ugyanaz kéne legyen, mint az elméleti gimnáziumok érettségije, tehát

támogatná a válságstáb a differenciált érettségit, de azt is, hogy adott esetben egy-egy szakközépiskolát szakiskolává minősítsenek át,

amelyben a diákok nem érettségire, hanem szakvizsgára készülnek, szakmát tanulnak, hiszen éppen a szakközépiksolák azok, amelyekben sok esetben egyetlen diáknak sem sikerül az érettségi vizsgája.

A szakmai válságstáb legközelebb jövő héten Tusványos keretében ül egy asztalhoz, de tanévkezdés környékén is lesz egy nagyszabású egyeztetés, amikor a következő tanév operatív menetét fogják majd összerakni, hogy a 2020-as érettségire készülőknek tudjanak minél hatékonyabban segíteni.

{A}