Időt nyertek azok, akik napelemes villamosításra kívánnak pályázni

Széchely István 2019. július 17., 09:07

Közel száz, hálózati áramellátással nem rendelkező háztartás esetében pályáztak Hargita megyei önkormányzatok állami finanszírozásra napkollektorrendszerek megvásárlásához. Az első alkalommal elindított állami pályázati kiírás júliusi határidejét három hónappal meghosszabbított&

Állami finanszírozású napelemrendszerek gyújthatnak fényt hálózati árammal nem rendelkező háztartásokban. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Mindössze két Hargita megyei önkormányzat nyújtott be pályázatot a megyei tanácshoz napkollektorrendszerek megvásárlására az áramszolgáltatási hálózatra hiányosan csatlakoztatott települések számára áprilisban kiírt állami pályázati programban. Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke érdeklődésünkre arról tájékoztatott, hogy

Kápolnásfalu önkormányzata 52 háztartás, Farkaslaka önkormányzata pedig 44 lakóház napelemekkel történő felszerelésére pályázott.

Előbbi 1,3 millió, utóbbi 1,1 millió lej értékű finanszírozásra nyújtott be kérelmet.

További három hónap

Az Országos Környezetvédelmi Alap által indított programban eredetileg július 10-én járt volna le a pályázási határidő, ám ezt a napokban három hónappal meghosszabbították, így október 11-éig még összeállíthatják a pályázati dokumentációkat azok az önkormányzatok, amelyeknek ez eddig nem sikerült. Borboly Csaba tájékoztatása szerint Hargita megyében is vannak ilyen polgármesteri hivatalok:

az említetteken kívül még további kilenc önkormányzatnál állítottak össze támogatásigénylési dokumentációkat, de az iratcsomók még nem teljesek.

Többnyire a környezetvédelmi tanúsítványok hiányoznak ezekből, vagy az érintett lakóházak tulajdonosai „nem rendezték még papírjaikat”, ezért az önkormányzatok csak később tudják benyújtani a támogatási kérelmeket – közölte érdeklődésünkre a megyei tanács elnöke. A környezetvédelmi tanúsítványok beszerzéséért már kérést intéztek a szakminisztériumhoz az érintett polgármesteri hivatalok.

Ezer háztartásban nincs villanyáram

A legfrissebb adatok szerint 27 Hargita megyei településen összesen majdnem ezer olyan háztartás van, amely nem rendelkezik hálózati áramellátással. Az áramellátással nem rendelkező Hargita megyei lakóházak listáját korábban egy minisztériumi szinten elfogadott 2017-es jegyzék összegezte, amelyben három város és tizennégy község összesen 398, a legközelebbi áramellátási hálózattól távol eső háztartása szerepelt. Ez a lista azonban májusban több mint kétszeresére, 968 háztartásra bővült, ugyanis a megye településeinek polgármesteri hivatalai beküldték igényeiket a lista aktualizálására. Ezt azonban a szaktárca azóta sem fogadta még el.

{A}

A korábbi jegyzék 19 székelyudvarhelyi, 5 gyergyószentmiklósi, 4 maroshévízi, 15 szentábrahámi, 2 bélbori, 52 kápolnásfalui, 19 korondi, 13 oroszhegyi, 1 gyergyóditrói, 3 galocási, 51 gyergyóalfalvi, 46 farkaslaki, 16 oklándi, 1 kászonaltízi, 148 parajdi, 1 máréfalvi és 1 gyergyóvárhegyi háztartásról tesz említést.

Lakóházanként 25 ezer lej

Az Országos Környezetvédelmi Alap által első alkalommal elindított pályázati kiírás feltételei szerint a támogatás haszonélvezői főként olyan vidéki települések lehetnek, amelyekhez áramellátással nem rendelkező elzárt falvak, tanyák tartoznak. A támogatási kérelmeket a megyei tanácshoz kell benyújtaniuk az önkormányzatoknak.

Az igénylési feltételek szerint olyan lakóházak esetében kérhető a támogatás, amelyek legalább két kilométeres távolságra vannak a legközelebbi áramellátási hálózattól. A program idei költségvetése 230 millió lej, az érintett önkormányzatok háztartásonként legfeljebb 25 ezer lej értékű napelemrendszerek megvásárlására és felszerelésére kérhetnek finanszírozást.