Érdemes lesz az eget kémlelni: részleges holdfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi

Simon Virág 2019. július 16., 20:45

Székelyföldről is jól látható részleges holdfogyatkozás lesz kedd este. A szakemberek azt ajánlják, hogy ha nem felhős az égbolt, már este tíz után figyeljük az égitestet, amelynek elsőként bal felső sarkát fogja eltakarni a Föld árnyéka. Éjfélre a Hold kétharmada „el fog tűnni”.

A részleges holdfogyatkozás több mint három órát tart és éjfél után a leglátványosabb. Archív Fotó: 123RF

Varga István amatőr csillagász, az Erdélyi Magyar Csillagász Egyesület tagja érdeklődésünkre elmondta, hogy Romániában nem túl gyakran, de

kétévente legalább egyszer van részleges holdfogyatkozás, ami szabad szemmel is jól látható, távcsővel pedig annál inkább.

{A}

Ami a kedd esti részleges holdfogyatkozást illeti, Varga István azt ajánlja, hogy ha lehet kevésbé fényes, villany által kevésbé megvilágított helyről nézzük, ahonnan a keleti-déli horizont, égbolt látható. Marosvásárhelyen ő a Poklos patak partjáról fogja követni a holdfogyatkozást, távcsővel, hiszen onnan több alkalommal nézett már holdat és csillagokat is, s jól láthatók.

A marosvásárhelyi amatőr csillagászok, akik fényképet is akarnak készíteni a jelenségről a közeli nyomáti tetőre mennek ki, amely tökéletesen alkalmas az égi jelenségek megfigyelésére. De egy tizedik emeleti tömbház erkélyéről is jól megfigyelhető a jelenség.