Tíz újságosbódét bontanak le

Simon Virág 2019. július 16., 18:21

Felszólítást küldött a marosvásárhelyi városháza tíz újságosbódé tulajdonosának, arra utasítva őket, hogy szállíttassák el a közterületről a létesítményeket. Ha ezt nem teszik meg, a héten a város fogja megtenni.

A régi és új Tudor negyedben öt bódéval lesz kevesebb Fotó: Gálna Zoltán

Mint Cosmin Blaga, a városháza sajtószóvivője elmondta, azok a bódék kerültek fel a „fekete listára”, amelyeknek tulajdonosai évek óta nem fizették ki a közterület elfoglalásáért járó díjat.

Az érintettek többször kaptak felszólítást, de nem mentek a városházásra a helyzetük tisztázása érdekében.

Több olyan cég is van közöttük, amelyek az elmúlt években csődbe mentek.

A városháza illetékese szerint elszállítanak a közterületről a Hadsereg térről egy bódét, a Tudor negyedből a Favorit környékéről kettőt, a Jeddi útról egyet, a Diamant piactól egyet, a Dacia környékéről egyet, de az Egyesülés negyedből, a Vasile Lucaciu utcából is egyet. A Kövesdombon két újságosbódéval lesz kevesebb, ugyanakkor a Dózsa György utca 185. szám alól is elszállítják a bódét.

{A}

A  polgármesteri hivatal szeretné egységesíteni a napilapokat, folyóiratokat, képeslapokat kínáló bódékat, erre született korábban egy határozat, de még nem léptették életbe.

A bódék helyzetének rendezése nem új keletű. 2013 decemberében a marosvásárhelyi önkormányzati ülésen a képviselők egyöntetűen megszavazták, hogy  kilenc „modern” újságosbódét vásárolnak 129 ezer euróért. Akkor az önkormányzati képviselők úgy döntöttek, hogy a városháza befektet a bódék megvásárlásába, de a jövendőbeli bérlők, vagyis a lapterjesztéssel foglalkozó magánszemélyek és cégek bért fizetnek a használatukért, így térül meg a városi költségvetésből eszközölt befektetés.