Három éjszaka, hat medvetámadás Csíkpálfalván

Iszlai Katalin 2019. július 16., 13:41

Már a harmadik egymást követő éjszakán végzett pusztítást egy medve Csíkpálfalván. Keddre virradóan két gazdánál is kárt okozott, egyik helyszínen egy nyúlketrec fedelét törte össze, és el is pusztított egy állatot, a másiknál pedig tizenegy méhkaptárt zúzott össze.

Fotó: Boda Nándor

A harmadik olyan egymás utáni éjszaka telt el, amikor problémákat okozott egy medve Csíkpálfalván. Első alkalommal tíz libát pusztított el, hétfőre virradóan pedig további négy tyúkot ugyanannál portánál.

{K1}

A második éjszakán emellett még további két helyszínen okozott károkat ugyanez a medve: az egyiknél egy méhkast tört össze, a másiknál pedig több bárányt pusztított el.

{K2}

A keddre virradó éjszaka aztán ismét több portára is betört a nagyvad, többek között a már korábban meglátogatott méhkaptárokhoz is visszatért. A tulajdonos elmondása szerint ezúttal nagyobb pusztítást végzett: tizenegy kaptárt tört össze.

A gazda az anyagi kár mellett amiatt is aggódik, hogy három gyermekével korábban gyakran látogattak ki a szóban forgó területre, a történtek miatt azonban már fél odavinni őket.

{A}

Azt is elmondta, hogy a medvét nem látta, csak a kora reggeli órákban vette észre az okozott kárt. A medve egyébként ugyanott közelítette meg a méhkaptárokat, ahol első alkalommal, hiába javította meg a gazda a törött kerítésrészt. Emiatt attól tart, hogy ismét vissza fog térni, így a gazda azt tervezi, hogy a keddi nap folyamán villanypásztort szerel fel.

Fotó: Szabó Levente

Ugyancsak kedd hajnalban vette észre egy másik csíkpálfalvi gazda is, hogy a medve pusztítást végzett az éjszaka az udvarán. Elmondása szerint leginkább a nyúlpajta látta kárát a nagyvad látogatásának, hiszen több helyen is megrongálta a tetejét.

Addig tört-zúzott, míg egy nyulat sikerült kivennie, azzal továbbállt. A pajtában azonban mintegy negyven nyulat tart a gazda, ezért tart tőle, hogy vissza fog térni a nagyvad.

Fotó: Szabó Levente

A többi károsulthoz hasonlóan ez a gazda is kiemelte: nem is az állatokat félti, hanem a gyerekeit, hiszen sohasem lehet tudni, mikor tör be ismét az udvarra a medve, ahol a nyulak mellett szárnyasokat is tartanak.

A helybéliek elmondása szerint a településen kezd eluralkodni a pánik, a gyerekeket szürkület után nem is engedik ki a szabadba játszani, de már napközben is készenlétben állnak a lakók.

Erre van is okuk, hiszen ha egy medve „rákap” egy területre, szinte biztos, hogy folyamatosan vissza fog oda térni – tudtuk meg Hadnagy Leheltől, a Szilos Vadászegyesület vezetőjétől, amelynek az ügykezelésébe tartoznak a csíkpálfalvi területek. Elmondása szerint valószínűleg egy fiatal, mintegy hároméves példányról van szó, amely nemrég vált el az anyjától, és most jött rá, hogy a háztartásoknál könnyebben tud élelemhez jutni.

Fotó: Szabó Levente

Hadnagy Lehel azt is elmondta, hogy

kérni fogják a környezetvédelmi minisztériumtól a medve kilövését, hiszen az áthelyezés nem oldaná meg a problémát, mivel a nagyvad nagy valószínűséggel visszatérne a településre, vagy egy másikon okozna problémákat, de mindenképp ragaszkodna a lakott területekhez.

Jelenleg a kilövésre vonatkozó igénylési dosszié összeállításával foglalkoznak, hiszen ahhoz, hogy kedvező elbírálásban részesülhessen, minél több kárjelentésre, beszámolóra és jegyzőkönyvre van szükség, mert ha nem eléggé alátámasztott a kérés, nem is hagyják jóvá.

Fotó: Boda Nándor

Hadnagy szerint az elbírálás körülbelül egy hónapot vesz igénybe, így addig, amíg megoldódik a probléma, néhány jótanácsot is megfogalmazott a helybéliek számára. A szakember többek között azt javasolta, hogy lehetőség szerint éjszaka senki se tartózkodjon a szabadban, főként ne egyedül. Ha valakihez betör a medve, riasztani kell a vadásztársaságot vagy a településen élő vadőrt, hogy elriasszák a nagyvadat. Emellett a villanypásztor felszerelése is megoldást jelenthet, de nem mindegy, hogy milyent választanak. Ebben szakember segítségét kell kérni, mert az egyszálasok esetében például a medve gyorsan megtanulja, hogyan tud úgy átjutni rajta, hogy ne érjen hozzá.