Elkezdődtek a fabélyegzések a szentegyházi erdőben

Fülöp-Székely Botond 2019. július 16., 15:00

Közel négy év után sikerült újraszervezni a szentegyházi erdő egy kisebb részének hivatalos őrzését – erről a Csíkszépvizi Magánerdészettel kötött megállapodást a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület (SZKE). Már el is kezdődtek a fabélyegzések egy széldöntéses dűlőben.

Hetvenöt hektárnyi erdő most már biztonságban van, de nem áll meg a munkával az SZKE Fotó: Barabás Ákos

„Hetvenöt hektárnyi erdős terület őrzésérő kötöttünk szerződést a Csíkszépvizi Magánerdészettel, akik első perctől kezdve támogattak ebbéli törekvéseinkben” – fogalmazott lapunknak Lőrincz Csaba, a Szentegyházi Közbirtokossági Egyesület alelnöke. Mint mondta,

noha elsőre talán kicsinek tűnhet a terület – főleg, hogy 2900 hektárnyi erdő tartozik a településhez, aminek közel a fele az SZKE tagjaié –, mégis jelentős áttörésről van szó, hiszen közel négy éve nem őrzi senki az erdőt.

{A}

Utóbbi azért történhetett meg, mert az erdők ügykezelését végző korábbi szervezet évekig nem fizette ki az őrzés díját. „Két éve dolgozunk azon, hogy ez megvalósulhasson. Szerettük volna, ha egy nagyobb részt le tudunk fedni, de sajnos nem volt annyi törvényesen tisztának mondható tulajdonlap, hogy ezt megtehessük” – magyarázta Lőrincz, aki abban reménykedik, hogy a sikerüket látva, még több erdőtulajdonos fog csatlakozni a szervezetükhöz. Ez ugyanis fontos lenne, hogy máshol is nagyobb összefüggő területeket mérhessenek ki, ahol szintén meg lehet szervezni az őrzést.

Bélyegeznek

„Muszáj volt felállítsunk egy stratégiát az őrzés megszervezése és a gazdálkodás érdekében, és úgy döntöttünk, hogy a Lok nevezetű részre koncentrálunk, hiszen itt két évvel ezelőtt nagy széldöntések voltak. Utóbbi miatt folyamatosan romlik a kettétört és földön heverő fák minősége, ráadásul a bogarak is elszaporodtak, amelyek az egész erdőt megfertőzhetik. Ezért is fontos, hogy mielőbb kitakarítsuk ezt a részt” – közölte az egyesület alelnöke.

Az őrzés megszervezését kihasználva már ki is bélyegeztettek hatszáz köbméternyi fát az említett részen, amit további 1800 köbméternyi követ majd.

Ha ez megtörtént, akkor licitet hirdetnek – igyekeznek egy helyi vállalkozót megbízni – a többnyire tűzifaként hasznosítható anyag kitermelésére, hiszen az folyamatosan veszít az értékéből. A tűzifából minden egyesületi tag részesülni fog, csak a bélyegzésért, a kitermelésért kell fizetni, valamint egy minimális díjat is kér majd az egyesület, hogy ebből a további munkájukat finanszírozhassák.

Noha az erdő védelme a cél, mégsem őrül mindenki az SZKE munkájának, hiszen számtalan rendőrségi feljelentést kapnak a tevékenységükkel kapcsolatban

– fejtette ki Lőrincz Csaba. Rámutatott, nemrég például a Szentegyházi Gyermekfilharmóniával közösen megszervezett tavaszi csemeteültetés miatt született egy ilyen panasz, amelyben egyesek azt kifogásolták, hogy nem volt szakszerű az elvégzett munka. Persze a fák kibélyegzése is hasonló reakciót váltott ki. Lőrincz rámutatott, folyamatosan a törvényes kereteket betartva dolgoznak, így a hatóságok egyszer sem találtak hibát, mégis az ilyen feljelentések nagy mértékben nehezítik a munkájukat.

„Mikor értik már meg az emberek, hogy mindenkinek érdeke az erdő védelme, megőrzése, újratelepítése és egy szakszerű, törvényes gazdálkodás megszervezése” – tette fel a költőinek is mondható kérdést az egyesület alelnöke. Megjegyezte, az erdő őrzése már csak azért is fontos, mert ha ez nem történik meg, akkor idővel megbüntethetik a tulajdonosokat. A közös gazdálkodásnak köszönhetően természetesen ez nem vonatkozik az egyesület tagjaira.