Leváltották Gálfi Árpádot

Fülöp-Székely Botond 2019. július 16., 09:52

Közgyűlés váltotta le hétfőn Gálfi Árpád polgármestert a Magyar Polgári Párt (MPP) székelyudvarhelyi szervezetének elnöki tisztségéből. A tagok bizalmatlansági indítvánnyal éltek a korábbi tisztségviselő ellen. Az MPP országos elnöke helyeseli a történteket.

Gálfi Árpád Fotó: Barabás Ákos

Mike Levente, aki maga is jelen volt a hétfői közgyűlésen, megerősítette a Székelyhonnak, hogy a jelenlévők valóban leváltották Gálfit egy bizalmatlansági indítvány alapján. Helyette pedig ő maga foglalta el a székelyudvarhelyi MPP elnöki tisztségét.

Mike Levente Fotó: Barabás Ákos

Az ülést hétfő délután a párt Kossuth Lajos utca 20. szám alatti gyűléstermében tartották. Információink szerint az ülést maga Gálfi Árpád hívta össze, de nem a tisztújítás céljából. A tényleges vezetőségcserén Gálfi nem vett részt.

FRISSÍTÉS – Mezei: fel kell oldani az ellentétet

Mezei János, az MPP országos elnöke szintén jelen volt a közgyűlésen. Mint lapunk érdeklődésére kedden kifejtette, helyeseli a történteket. Mint magyarázta, már másfél éve feszültség van a polgári párt székelyudvarhelyi tagjai és a polgármester között. Ezt a helyzetet pedig normalizálni kell, fel kell oldani az ellentétet.

Jobbnak láttam, hogy szétválasszuk Gálfi MPP-n belül folytatott politikai tevékenységét a polgármesteri teendőitől

– fogalmazott.

Mezei János Fotó: Barabás Ákos

Azt is kifogásolta Mezei, hogy a polgármester nemrég feljelentést tett az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) néhány cég és a polgármesteri hivatal néhány alkalmazottja ellen. Az MPP elnöke határozottan kijelentette, noha egyetért azzal, hogy probléma esetén ki kell nyomozni az igazságot, nem fér bele pártja értékrendjébe, hogy tagjaik a DNA-nál keressék a megoldást, „egy olyan szervezetnél, amely először cselekszik és aztán vizsgálódik.” Szerinte bírósági úton is tisztázni lehetne az említett ügyet.

{A}

A továbbiakban az MPP belső fegyelmi kivizsgálást indít Gálfi ellen. A céljuk továbbra is az, hogy orvosolják a székelyudvarhelyi szervezetben kialakult áldatlan állapotot.

A történteket Gálfi Árpád polgármester egyelőre nem kívánta kommentálni, ellenben részletes tájékoztatást ígért a későbbiekben.

FRISSÍTÉS – Toborzási hajrá a tisztújítás előtt?

Egyébként júniusban bővült az MPP helyi szervezetének tagsága, erősítette meg Mezei János: a megyei szervezet 17 új tag felvételét fogadta el. „További kérések is érkeztek az elmúlt hetekben, ellenben ezek helyzete nem tisztázott” – árulta el a polgári párt elnöke. Mint kifejtette: több rendben több mint száz tagsági kérelem érkezett a megyei szervezethez, ezeket azonban – a júniusban benyújtott 17-tel szemben – a helyi szervezet nem hagyta jóvá. „Dilemmára adott okot ez a helyzet, ezért akarjuk körbejárni a kérések jóváhagyását” – jegyezte meg Mezei. Egyébként az MPP helyi szervezetének tagsága 191 főt számol – a júniusi bővítéssel együtt.

Az MPP helyi szervezetének új elnöksége: Mike Levente elnök, Waum Péter, Csíki Endre, Ketesdi Imre és Tókos Szabolcs elnökségi tagok.

FRISSÍTÉS 1 – Gálfi: „hivatalos értesítést nem kaptam”

Gálfi Árpád a közösségi oldalán tette közzé a történtekkel kapcsolatos véleményét. Megerősítette, hogy hétfőn az ő vezetésével közgyűlést tartott az MPP, amelynek napirendi pontjai között az elnöki és elnökségi tagok beszámolója szerepelt, de

szó sem volt arról, hogy őt leváltják, sőt, új elnök választásáról sem.

Miután a gyűlés lejárt, mindenki aláírta a jegyzőkönyveket és az MPP „jelentős része” távozott Gálfival együtt.

Valóban a helyszínen maradtak páran, de az ottmaradtak beszélgetéséről, vagy bármilyen – gyűlésen kívüli – egyéb döntésről hivatalos értesítést nem kaptam az MPP vezetőségétől

– szögezi le a közleményében.

Kijelentette, a gyűlésen kívül történt eseményekről és az „esetleges döntésekről” csak azok számolhatnak be, akik jelen voltak. Közleményében azt is hangsúlyozta, hogy nem a polgármesteri tisztségével kapcsolatos változásról van szó.

Ezzel szemben Mezei János megerősítette a Székelyhonnak: a hétfőn délután meghozott döntés érvényes, tehát a tisztújítás hatályba lépett.

FRISSÍTÉS 2 – MPP: a polgármester feladata a városvezetéssel foglalkozni

Hivatalos Facebook-oldalán tette közzé a Magyar Polgári Párt országos szervezete: tisztújítás történt az MPP székelyudvarhelyi szervezeténél. A hétfői megbeszélés szükségszerűségét annak „a feszült légkörnek a feloldása” adta, amelyet „mintegy másfél éve keletkezett és folyamatosan fennáll az MPP helyi szervezetének elnöke, Gálfi Árpád és az alakulat helyi vezetősége között” – fejtik ki.

Az elnök úr az alapszabályzatban megfogalmazott feladatköreit hiányosan végezte el, és döntéseit egy személyben hozta meg, mellőzve a széleskörű konzultációt. A Magyar Polgári Párt mélységesen elítéli, hogy Gálfi Árpád, polgármesterként, az Országos Korrupcióellenes Ügyészségen (DNA) jelentette fel nyolc alkalmazottját és az alpolgármestert, ezen kívül három székelyudvarhelyi vállalkozást annak ellenére, hogy lett volna más jogorvoslati lehetősége is

– áll továbbá a közleményben.

Megtudtuk: a feszült helyzet tisztázása miatt döntött úgy az MPP országos elnöksége, hogy Gálfi Árpád ellen fegyelmi kivizsgálást indítanak el. „A székelyudvarhelyi közgyűlésen pedig – melyet egyébként Mezei János országos elnök meghívásával és jelenlétében tartottak – a tagság megfogalmazta, hogy a fennálló feszült helyzetet a helyi szervezet elnökének és elnökségének megújításával lehetne orvosolni. Érveik szerint a polgármester feladata a városvezetéssel foglalkozni, a pártfeladatokat tőle független személy kell végezze” – olvasható a dokumentumban.

FRISSÍTÉS 3 – Az új elnök szerint a közéletből is távoznia kellene Gálfinak

A helyi elnök és a helyi elnökség beszámolóinak elhangzása, illetve néhány hozzászólást követően, Gálfi Árpád helyi elnök gyávaságból, önkényesen be akarta zárni a hétfő délutánra összehívott közgyűlést – ezt már Mike Levente, újonnan megválasztott székelyudvarhelyi MPP elnök állítja a szerkesztőségünknek küldött kedd délutáni közleményében.

Mint fogalmaz: Gálfi Árpád megfutamodását követően a többségben maradt tagság a közgyűlés folytatásáról döntött, a helyi elnök hiányában megbízva Mezei János országos elnököt a közgyűlés levezetésével. A kialakult bizalmatlansági helyzet miatt a közgyűlés titkos szavazással visszahívta, leváltotta Gálfi Árpádot a Magyar Polgári Párt Székelyudvarhelyi Szervezetének elnöki tisztségéből.

A közleményben Mike arra is kitér, hogy

a Magyar Polgári Párt Székelyudvarhelyi Szervezete mélységesen elítéli, hogy három év elteltével a gőg és a gyűlölség vezette oda Gálfi Árpádot, hogy a marosvásárhelyi DNA-nál feljelentse munkatársait, MPP-s alpolgármesterét és egy udvarhelyi vállalkozást.

 Mike Levente szerint a legszomorúbb mérleg felállításakor sem hitte volna el senki azt a mélységet, ahová lesüllyedt Gálfi Árpád akkor, amikor majd egy tucatnyi munkatársát, a polgármesteri hivatal szakembereit, egy jó hírű udvarhelyi vállalkozással együtt a DNA-nál feljelentett. „Hihetetlen rosszindulatra, nagyon mély gonoszságra utal egy ilyen bűnügyi feljelentés, amikor magyar emberek sokaságát akarja meghurcoltatni!” – írja Mike Levente.

„(...) Érthető, hogy miért nincs még egyetlen gödör sem betömve, egy négyzetméter aszfalt sem leterítve annak ellenére, hogy július 16-át írunk. Azért, mert egy DNA-nál jelentgető, a magyar emberek szabadságára törő polgármesterrel nem akar együttműködni senki. Ebből fakadóan gyakorlatilag mára lebénult minden” – állítja az újonnan megválasztott székelyudvarhelyi MPP elnök.

Úgy gondoljuk, hogy aki ezt megteszi, annak nincs helye a Magyar Polgári Pártban és a közéletből is azonnal távoznia kell

– tette hozzá.

Valamikor közösen indultak

A 2016-os helyhatósági választáson a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt helyi szervezeti közös, koalíciós listával indultak, polgármesterjelöltjük pedig Gálfi Árpád volt.

A koalíció önkormányzati képviselő-jelöltjeinek akkori listája: Hajdó Csaba, Orbán Árpád, Mike Levente, Jakab Attila, Orbán Balázs, Szarvas Zsuzsanna, Bíró Jolán, Bíró Edith, Péter Balázs, Lőrincz Edit, Vass Zoltán, Ölvedi Zsolt, Ketesdi Imre, Takács János, Incze Béla, Simó Árpád, Hadnagy Zoltán Béla, Bolyai Csaba Zoltán, Szakál Csaba, Bálint Mária Magdolna, Bíró Levente, dr. Szentannai Dénes, Kulcsár Lajos.

Itt még egységben és egyetértésben: a választás után közzétett koalíciós molinó, Gálfi jobbján Mike Levente

A jelöltek közül végül 11-en jutottak be a helyi önkormányzati képviselő-testületbe, és Orbán Árpádot alpolgármesternek választotta meg a testület. Csere is történt az elmúlt években: mivel Jakab Attila megpályázta és elnyerte a városmenedzseri tisztséget, ezért az ő helyét a sorrendben következő Ketesdi Imre foglalta el.

Forrt, majd robbant a szemétügy

2017 nyarán Bethlenfalván, a Termés utca végében tört fel a csurgalékvíz, amely heves esőzés után a Cekend-tetői hulladéklerakóból szivárgott ki. Akkor már sejteni lehetett: az RDE Hargita Kft. ügykezelésébe tartozó telepre sokkal több hulladék érkezik, mint amennyiben a cég vezetősége és Székelyudvarhely városvezetése szerződésben megegyezett.

Az ügy kivizsgálására bizottságot hozott létre Gálfi Árpád polgármester.

Majd 2017 szeptemberében egy, a Székelyhon szerkesztőségéhez is eljutott dokumentumból kiderült: többszörös szerződésszegéssel károsította meg évek óta Székelydvarhelyet a Cekend-tetői hulladéktározót üzemeltető RDE Hargita Kft. „Nem csak környezetvédelmi kockázatot jelent a szeméttelep, hanem a fél Romániából befogadott hulladék miatt Udvarhelyszéknek akut szemétgondjai lesznek: a húsz évre tervezett tárolót néhány év alatt teljesen feltölthetik” – a teljes dokumentumot itt olvashatják.

{K1}

A cikk megjelenése után az RDE Hargita Kft. is reagált az ellenük felhozott vádakra, egyebek mellett azt írták: ismét „lejárató hadjárat indult az RDE Harghita Kft. ellen, amit ezennel már nem hagyhatunk szó nélkül, tekintettel a valótlanságokat, csúsztatásokat és legfeljebb részigazságokat tartalmazó vádakra”.

{K2}

Egyébként idén vezetőváltás történt a cégnél: információink szerint Gálfi Árpád hathatós közbenjárására váltották le az RDE Hargita Kft. korábbi vezetőjét, Koszta Attilát, akit utóbb a polgármester a hulladéktározónál kialakult helyzetért és a szerződésszegésért okolt.

Az ügy érdekessége, hogy a június 26-án beiktatott helyi MPP-tagok egyike az RDE Hargita Kft. korábbi ügyvezetője.