Hivatalos: Mogát és Mănescut jelöli a koalíció a belügy-, illetve külügyminiszteri tisztségre

Székelyhon 2019. július 15., 17:49

Nicolae Moga szenátort jelöli a Szociáldemokrata Párt (PSD) a belügyminiszteri, Mihai Fifort pedig a stratégiai partnerségekért felelős miniszterelnök-helyettesi tisztségre – jelentette be Viorica Dăncilă pártelnök az alakulat országos végrehajtó bizottságának hétfői ülése után.

Kormányülésre tartva. Carmen Dan (balról) a jövőben nem lesz a kormány tagja Fotó: Gov.ro

A kormánypárt vezetőtestülete ugyanakkor tudomásul vette koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) arra vonatkozó javaslatát, hogy Teodor Meleşcanut Ramona Mănescu váltsa a külügyi tárca élén – írja az Agerpres hírügynökség a miniszterelnök közlésére hivatkozva.

Dăncilă tudatta, a gazdasági ügyekért felelős kormányfőhelyettes ideiglenes mandátuma augusztus végén jár le, az erre a tisztségre jelölendő személy kilétéről egy későbbi ülésen döntenek majd.

Aki tudomásul vette, és aki már a szavazás ellőtt lemondott

Teodor Meleşcanu külügyminiszter bevallása szerint tudomásul vette és tiszteletben tartja a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) döntését, amellyel az alakulat megvonta tőle a politikai bizalmat.

Hétfői Facebook-bejegyzésében Meleşcanu azt írja, tiszteletben tartja a döntést, amellyel az ALDE az európai parlamenti választások megszervezésének módja miatti „negatív közmegítélésre” hivatkozva megvonta tőle a politikai bizalmat. A külügyi tárca vezetője hozzáteszi,

nincs, amit felrójon magának,

hiszen a minisztérium megduplázta a külföldi szavazókörzetek számát, a választási törvény aktualizálásáról a parlamentnek kellett volna gondoskodnia.

{A}

Carmen Dan leköszönő belügyminiszter azt mondta, hétfőn reggel „őszinte és közvetlen beszélgetést” folytatott a miniszterelnökkel, és közölte vele, hogy nem kell szavazásra bocsátania menesztését, mert önként távozik posztjáról. Hozzátette,

tudomása szerint menesztésének kilátásba helyezése „politikai döntés” eredménye,

nem a teljesítménykritériumok figyelembe vételével határoztak így.