Hulladékból hőenergia? Ha Csíkmadaras megkapja az ötmillió eurót, megcsinálják

Iszlai Katalin 2019. július 15., 17:22

Növényi hulladékot hasznosítanának hő- és villamosenergia-termeléshez Csíkmadarason. Ehhez nyújtottak be elbírálásra egy ötmillió euró értékű pályázatot, amely ha nyer, és megépítik a biomassza-erőművet, nemcsak olcsóbban fűtenek, hanem pénzt is kereshetnek elektromos áram értékesítésével.

A sajtó képviselőinek is bemutatták a pályázatot, majd benyújtották elbírálásra Fotó: Gábos Albin

A térségben egyedülálló kezdeményezést valósítana meg a csíkmadarasi önkormányzat egy biomassza-erőmű létesítése által. Az elképzelésen több mint két éve dolgoznak a szakemberek, a nemrég végleges formát öltő pályázati anyagot pedig hétfőn a sajtó képviselőinek is bemutatták, majd benyújtották elbírálásra.

Bíró László csíkmadarasi polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, a közösség életében ez egy nagyon fontos esemény, hiszen rengeteget dolgoztak a pályázat összeállításán a bonyolult követelmények és a szövevényes bürokrácia miatt.

A községvezető szerint a pályázat körülményességét bizonyítja az is, hogy az Európai Unió Nagy Infrastruktúra Operatív Programjának (POIM) ezen kiírására eddig nagyon kevés pályázatot adtak le, Csíkmadaras – tudomása szerint – a második az országban ebben a tekintetben. Bíró László arról is beszélt, hogy

a biomassza-erőmű a tervek szerint az önkormányzat által megvásárolt, közel kétezer négyzetméteres kisipari területen kap majd helyet.

Az elképzelés lényege az, hogy növényi hulladékot hasznosítanának hő- és villamosenergia-termeléshez.

Biomassza-erőművet létesítenének Csíkmadarason. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

Horváth Nándor tervező azt is elárulta, hogy az erdei és egyéb növényi hulladékból nyert hőenergiát elsősorban a község által működtetett közintézmények fűtésére használnák fel. Az újítás által várhatóan csökkenteni fogják a fűtési költségeket, hiszen a most működő öt kazánház helyett csak egy üzemel majd. Emellett az is fontos, hogy

környezettudatos megoldásról van szó, így végső soron kevesebb szennyezéssel olcsóbb fűtési megoldást valósítanak meg a község öt közintézményében.

A fa tárolása sem lesz már indokolt, ami szintén nagy előrelépést jelent, hiszen ezt eddig az iskola területén oldották meg, ami igencsak balesetveszélyes.

{A}

Gábor László pályázati tanácsadó egy másik gazdasági előnyére is rámutatott az újításnak. Mint mondta, jelenleg az önkormányzat anyagilag semmit sem nyer a közintézmények fűtéséből. Ha létrejön a biomassza-erőmű, azáltal, hogy fűti ezeket az intézményeket,

elektromos áramot is termelni fog, ezt pedig az országos hálózatba eljuttatva mintegy 140–170 ezer lejes jövedelemhez jut majd az önkormányzat.

A pályázat értéke egyébként ötmillió euró, ennek 94 százaléka Európai Uniós támogatás, a maradék hat százalékot pedig a nem finanszírozandó költségek és az önrész teszik ki. A kivitelezési idő 36 hónap.

A megvalósítás utáni első öt évben csak a közintézmények fűtésére használhatják az új technológiát, azt követően azonban a lakosság is haszonélvezője lehet.

A hétfői eseményen a részletek ismertetése után a polgármester és a projekten dolgozó szakemberek közösen nyújtották be a pályázatot, amely reményeik szerint kedvező elbírálásban részesül majd.