Kétszáz kerékpáros tekerte a Pricskén

Gergely Imre 2019. július 15., 13:38

Az élet a legjobb forgatókönyvet írta a vasárnap lezajlott Güdüc MTB hegyikerékpár versenyre. A résztvevőket éppen annyira tette próbára a viadal, amennyit elbírtak, és mintha a versenyzők felkészültségéhez igazították volna még az időjárást is.

Remek versenyen vannak túl

A jövő hegyikerékpárosai, vagyis a mai gyerekek egy számukra is könnyen teljesíthető, kis nehézségű, hat kilométeres távot teljesítettek, a tapasztaltabb felnőttek 3 kilométert tekertek a Gyergyószék fölé magasodó Pricske oldalában, a profik pedig 50 komolyan megterhelő kilométer megtétele után értek célba Güdücre.

{A}

Az időjárás is alkalmazkodott ehhez. A gyerekek, családok szép időben bicikliztek, a 30 kilométeres távon egy szakaszon esőt és ezzel együtt csúszósabb útviszonyokat kaptak a résztvevők, míg az 50 kilométeres kihívást teljesítőkre a Pricske tetején még jégeső is zuhogott.

Elmondható, hogy mindenki éppen olyan időjárást és terepet kellett elviseljen, amelyet elbírt, és amely nem tette rossz élménnyé a versenyzést.

Amint a szervező Vakaria Edit elmondta, nemcsak egy komoly hegyikerékpár volt a Hargita megye tanácsa és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által is felkarolt idei Güdüc MTB, hanem jó hangulatú szabadidős program is számos családnak. Nemcsak a környéken élő sportolást kedvelők hozták el a gyermekeiket, hanem a távolabbról érkező versenyzők is családostól jöttek, sátrakkal, lakókocsikkal, és nem csak a verseny ideje alatt, hanem több napon át ismerkedtek a vidék szépségeivel.

A verseny évről-évre növekszik, idén több mint kétszázan álltak rajthoz, de a rangja is nő: Bogdan Duca, az ország egyik legnevesebb hegyikerékpárosa is jelen volt, és elismerően beszélt az itt tapasztaltakról – mondta el Vakaria Edit.

A Güdüc MTB díjazottjai

Az 50 kilométeres távon 40-en álltak rajthoz, közülük Bogdan Duca volt a leggyorsabb 2:05:48-as idővel, megelőzve József Málnási Attilát és Raul Sinzát. Két hölgy teljesítette a nehezebb távot, közülük elsőként Manuela Muresan ért elsőként célba 2:59:15-el, Fodor Emese előtt.

Az 50 km-es verseny dobogósai korosztályonként:

19-29 év közöttiek: 1. Terebesi István, 2. Gabriel Silaghi, 3. Majos Endre.
30-39: 1. Madaras Attila, 2. Florin Muresan, 3. Iosif Ureche.
40+: 1. Elekes László, 2. Apa László, 3. Simon István.

A 30 kilométeres távon 105 versenyző közül Ilyés Ferenc lett az első 1:17:03-as idővel, majd Kovács Szabolcs és Csergedi István következett. A nők versenyét Lupuj Noémi nyerte 1:53:07- el, majd Roxana Rimniceanu és Menyhárt Zsuzsa állhattak még dobogóra.

14-18: 1. Fórika Szabolcs, 2. Tudor Cristea, 3. Gabriel Ivanov.
19-29: 1. Kovács Szabolcs, 2. Szaniszló Roland , 3. Vlad Valentin Pîntea.
30-39: 1. Csergedi István, 2. Florin Roman, 3. Gelei István.
40+ 1. Ilyés Ferenc, 2. Mihai David , 3. Vasiliu Alexandru.

A gyermekek 6 kilométeres távján minden résztvevő jutalmat kapott.