Felépülőben a kómából – most már otthon ápolják a csíkszentdomokosi anyukát

Barabás Hajnal 2019. július 15., 13:21

Otthon, a család körében ápolják a csíkszentdomokosi Karda Renátát, aki márciusban szülés közbeni komplikációk miatt kómába esett. A háromgyermekes anyukát egy bécsi klinikán öt hétig kezelték, amelynek eredményeképpen lassan ébredezni kezdett.

Három gyermekének jelenléte is segíti Renátát a gyógyulásban. Otthon ápolják Fotó: Forrás: Facebook

Szakorvos tanácsára ápolják otthonában a csíkszentdomokosi Karda Renátát, miután öt héten át kezelték egy bécsi klinikán.

Mint Karda István, a kómába esett háromgyermekes anyuka férje érdeklődésünkre elmondta, az osztrák kórház professzora javasolta nekik, hogy hozzák haza Renátát, mert sokkal jobban hozzájárul felépüléséhez, ha a megszokott, otthoni környezetben ápolják. A bécsi kezelése egyébként több mint 40 ezer euróba került, amelynek egy részét az összegyűjtött adományokból fedezték. Az intenzív kezelésnek köszönhetően kezdtek visszatérni a motoros reflexei, kinyitotta a szemét, és annak örvendtek a legjobban, amikor elkezdte mozgatni a végtagjait, a külső ingerekre reagált, visszatért a fájdalomérzete.

{A}

Annak ellenére, hogy agyának nagy felületét károsodás érte, további javulás várható az állapotában, a gyermekeinek jelenléte is nagy hatással van rá, bár azt még nem tudni, hogy mennyi időre lesz szüksége a felépüléshez.

„Jelenleg 24 órás felügyeletre van szüksége neki is, és a kicsi kislányomnak is. Egy ápolót alkalmaztunk az önkormányzat révén, aki napi tíz órát tud Renátával tölteni, de sokat segít a családom is” – osztotta meg férje.

Karda Renáta azt követően esett kómába, miután márciusban, harmadik gyermekének szülése közben komplikációk léptek fel, és emiatt többször is meg kellett műteni, azonban a mesterséges kómából már nem tudták felébreszteni.

{K1}