Átadták és megáldották a homoródújfalvi ravatalozót

Molnár Melinda 2019. július 14., 18:31

Hálaadó és átadási ünnepet tartott a homoródújfalvi unitárius gyülekezet vasárnap: előbb vendégeikkel együtt vettek részt az istentiszteleten, majd a templom szomszédságában lévő temetőben felépült ravatalozónál folytatódott a szertartás.

Fotó: Ifj. Benedek Mihály

A Hargita megye délkeleti csücskében, a mindössze háromszáz lelket számláló Homoródújfalu, a Kis-Homoród mente legkisebb települése, önerőből aligha tudta volna elkészíttetni a földi búcsúzás korszerű és minden előírásnak megfelelő épületegyüttesét.

A beruházást Oklánd Község Polgármesteri Hivatala kezdeményezte 2015 végén. Az öt ár telek átvétele, a telekkönyvezés, a tervezés, az engedélyeztetés, a közbeszerzés mintegy három évig tartott – tudtuk meg Cseke Miklós polgármestertől. A terveket Bartha László székelyudvarhelyi tervező irodája készítette, a kivitelezés felsőrákosi építkezési vállalat érdeme – 2018 októberében kezdték el a munkálatokat.

Fotó: Ifj. Benedek Mihály

A 375 ezer lej értékű ravatalozó finanszírozásához három ízben járult hozzá Hargita Megye Tanácsa, összesen 158 ezer lejjel, a fennmaradó részt saját forrásokból biztosította Oklánd község.

A helybéliek kétkezi munkával is hozzájárultak, legutóbb egyidőben több mint ötvenen közmunkáztak,

hogy a földi út utolsó állomása, a távozás színhelye méltó legyen a temetkezési hagyományaihoz ragaszkodó közösséghez.

Fotó: Ifj. Benedek Mihály

Simó Sándor, a Székelyudarhelyi Unitárius Egyházkör esperese kiemelte, a ravatalozó mint szent hely a lelki élet gyarapodásához járul hozzá. Segíti az érintetteket, hogy mélységesebben, méltóságteljesebben éljék meg a gyászt, a lét legmélyebb kérdéseit érintő életeseményt. Azt kívánta, hogy lehessen ez a hely, mint az ég és a föld határa, az élők és üdvözültek állomása.

Fotó: Ifj. Benedek Mihály

Ilkei Árpád, jelenleg Vargyason szolgáló unitárius lelkész, 24 éven át volt az újfalvi gyülekezet lelkipásztora. Igehirdetésének alapgondolatát a 25. Zsoltárból választotta: „Az Úr minden ösvénye szeretet és hűség azoknak, akik megtartják szövetségét és intelmeit.” A végtisztességtétel közösségi hajléka a búcsúzás helye azoknak, akik a földi vándorláson túli útra indulnak, ugyanakkor a hűség számbavételének helye is.

Fotó: Ifj. Benedek Mihály

Gyerő Attila helybéli lelkész áldáskérelmében az onnan távozóknak békét, a hozzátartozóknak megnyugvást esdett. Köszöntőbeszédet mondott Antal Lóránt szenátor, Sebestyén Csaba parlamenti képviselő, valamint Bíró Barna Botond, a megyei tanács alelnöke. Mindhárman azt kívánták, használják minél kevesebbet a ravatalozót, ugyanakkor köszönetet mondtak az építtetőknek, valamint a helyi közösségnek az összefogásért, amelynek meglett a látható és használatba vehető eredménye.

{A}