Aláírásokat gyűjtenek, hogy nyissák meg újra az égéssebészeti osztályt

Simon Virág 2019. július 13., 20:53

A volt páciensek indítottak aláírásgyűjtést annak érdekében, hogy Marosvásárhelyen újra nyissák meg a Maros Megyei Kórház keretében a Plasztikai és Égéssebészeti Osztályt. Egy szűk nap alatt több mint félezren támogatták a kezdeményezést.

Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Noha a Maros Megyei Kórház keretében működő Plasztikai és Égéssebészeti Osztályt már június elejétől átszervezték, a közvélemény csak most szerzett tudomást róla. A hír megjelenését követően

a volt páciensek, akik elégedettek voltak, ahogy ott kezelték őket, aláírásgyűjtést kezdeményeztek, remélve, befolyásolni tudják a kórház vezetőségét, hogy visszatérjen a döntésére.

A petíció kezdeményezője azt írja, sok sorstársával együtt elégedett volt, ahogy a dr. Adrian Boţan által vezetett plasztikai és égéssebészeti osztályon kezelték, és azt szeretné, hogy a leendő pácienseket is helyben tudják gyógyítani, ha nem muszáj, akkor ne kelljen Bukarestbe vagy külföldre szállítani.

{A}

Az égéssebészeti osztály bezárásáról dr. Ovidiu Gârbovan, a Maros Megyei Kórház menedzsere számolt be az Agerpres hírügynökségnek. Kifejtette, azért volt szükség az osztály átalakítására, mert nem felelt meg az egészségügyi miniszter által felállított követelményeknek. Az égési sebészeti osztályon ezentúl csak a nagyon enyhe égési sebekkel beutalt pácienseket kezelhetik, és főként plasztikai sebészeti műtéteket fognak végezni. Az igazgató szerint a égéssebészeti osztály megszüntetése nem jelent nagy gondot, hiszen

a szakminisztérium tervezi, hogy Marosvásárhelyre is épített egy égéssebészeti központot.

Ennek azonban még Maros megye vezetősége nem talált megfelelő helyszínt.

Az igazgató kijelentéseivel nem értenek egyet a volt égéssebészeti osztály alkalmazottai, akik az elmúlt években többször kérték, hogy a kórház fektessen be az orvosi műszerekbe, és teremtsen megfelelő körülményeket, hogy az egészségügyi miniszter követelményeit betarthassák. Mivel ez nem történt meg és az osztályt megszüntették, az alkalmazottak – az országos hírügynökség szerint – beperelték a kórház vezetőségét.

Az égéssebészeti osztály újraindítását kérő petíciót már több százan aláírták. Aki szeretné támogatni a kezdeményezést, megteheti ide kattintva.