Szakrális térteremtés Csíkszeredában

Péter Beáta 2019. július 13., 15:14

Művészete forrása a fák ősi mesélő képességének, erezeteinek, görcseinek, mély színeinek a felfedezése. Több száz éves falemezekre, deszkákra festve az idők rejtett üzeneteit közvetíti – hangzott el pénteken a csíkszeredai Megyeháza Galériában, ahol A búza meséje címmel nyílt kiállítás.

Fotó: Péter Beáta

Csomortáni Gál László a természettel való zavartalan és háborítatlan, kiegyenlített és békés együttlétet keresi és valósítja meg a hétköznapi életben is. Előbb mély beleérzéssel csupán megsejtette, majd mindinkább meggyőződött arról, hogy a természet van és lesz – mutatott rá Szatmári László, aki a péntek délutáni megnyitón Csomortáni Gál László művészetéről beszélt.

„Láthatunk itt ágytámlának tűnő falemezt, egykori szekrénypolcot vagy egyszerű asztallapot, ládadeszka maradványait, fateknőt is.

Itt kiállított munkái egyre több anyag lenyomatából, sűrítményéből építkeznek,

különféle textíliák, zsákvászon anyagok vagy csipketerítő szegélyek, égetett, mart faanyagok, növények, agyag tárgyak szövete, faktúrája rendezi és szervezi a képi struktúrát” – magyarázta Szatmári László, aki szerint a kiállító az ornamentika és a formák nyelvén kíván hozzánk szólni.

Fotó: Péter Beáta

Mint fogalmazott, egykoron minden egyes ősi ornamentumnak vallási jelentése volt, tehát minden egyes motívum ugyanakkor szimbólum is. A teremtő és fenntartó emberen túli, azaz isteni erő egyes megnyilvánulásait jelképezi. „Ezért nem tartom túlzásnak e kiállítás kapcsán szakrális térteremtésről is beszélni.”

Elhangzott, a művész évek óta készíti a nehezen meghatározható műfajú és technikájú képeit, amelyek az évek során egyre egyszerűbbé váltak. Így

csak néhány szín szerepel,

a fekete és a barna, derengő vagy szándékosan szembeötlő vörösekkel, sárgákkal: a föld, a fa, a nap és a fény színei.

A megnyitót Ségercz Ferenc furulyajátéka tette színesebbé, és a szép számmal összegyűlt közönséget Csomortáni Gál László egy performansszal is megajándékozta. A kiállítás július 25-ig látogatható.

{P13}

{A}