Újra tesztelik a mobiltelefonos riasztórendszert, tudjuk, mit fognak küldeni

Simon Virág 2019. július 13., 15:17

Ismét figyelmeztető jelzéseket kapnak a napokban azok a mobiltelefon-használók, akiknél be van állítva, hogy a készülék befogadja a Ro-Alert riasztórendszer üzeneteit. Ha még sincs, akkor mutatjuk, hol tud tájékozódni a beállításról.

Már többször alkalmazták éles helyzetben a rendszert, Székelyudvarhelyen például nagy füsttel járó tűzeset miatt küldtek üzenetet a lakosságnak. Archív Fotó: Barabás Ákos

A különleges telekommunikációs szolgálat (STS) és az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSu) szakemberei újra tesztelni fogják a Ro-Alert mobiltelefonos riasztórendszert – tájékoztatta lapunkat Cristian Virag, a Maros megyei tűzoltóság sajtószóvivője.

A rendszer célja, hogy veszélyes meteorológiai jelenségek (vihar, árvíz, jégeső) vagy különböző sürgősségi helyzetek (tűz) esetén valós időn belül küldjön üzenetet az érintett térség lakóinak. Az üzenetet mobiltelefonra küldik, és egymás után többször is megkaphatja az illető. A riasztóüzenet akkor is célba jut, ha a telefonhálózat túlterhelt, vagy a telefon roamingban van. De

nem kapja meg az érintett, ha ki van kapcsolva a készüléke, vagy a tartózkodási helyén nincs térerő-lefedettség.

A sajtószóvivő szerint a következő üzenetet kapják ezúttal a lakók, román nyelven:

Teszt. Ezt az üzenetet azért kapta, mert jelenleg tesztelik a Ro-Alert riasztórendszert. Nem kell semmiféle védekezési eljárást kezdeményezni.

A szöveges üzenet érkezését – telefontól függően – különféle hang jelzi majd, ami nem lesz azonos a hagyományos üzenetek érkezése esetén hallható hangjelzéssel. Egyébként nem minden telefon fogadja ezeket az üzeneteket, lehetséges, hogy be kell állítani a készüléket. A telefonok beállításának használati útmutatója megtalálható itt.

A tűzoltóságtól kapott adatok szerint 2018 óta, amióta a Ro-Alert riasztórendszert beüzemelték, országszerte több mint négyszáz valós üzenetet küldtek ki a lakóknak. Értesítették őket veszélyes meteorológiai jelenségekre, áradásokra, veszélyes, nagy füsttel járó tűzesetekre, de veszélyes vadállatok (medve) jelenlétére is.

{A}