Egy ponton túl már nem elég a józan paraszti ész (x)

2019. július 12., 17:54

Kiss Előd fiatal vállalkozó néhány hete évfolyamelsőként végzett kereskedelem-marketing szakon a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban (korábbi MÜTF). Elmondása szerint mind szakmai, mind emberi szempontból sokat jelentettek számára a SZÉK-en eltöltött tanulmányi évek.

– Az egyéni és közösségi sorsot egyaránt meghatározza az alapvető kérdés és a rá adott válasz, hogy menni vagy maradni? Te maradtál...

– Az itthon továbbtanulás egyik fő oka az volt, hogy már a tanulmányaim kezdetekor is vállalkozóként dolgoztam a városban – így nem fért volna bele, hogy más városba költözzek vagy ingázzak. Mindemellett: kereskedelemben dolgozva, egy ponton túl már nem volt elég a józan paraszti ész és az üzleti érzék, ezért volt szükség továbbtanulni, és szakosodni arra a profilra, amelyben tevékenykedem. A kereskedelem-marketing szak pedig pontosan az én szakmámba vágott, így nem is volt kérdés, hogy mit választok.

– Mit nyújtottak neked a SZÉK-en eltöltött tanulmányi évek?

– Mind szakmai szempontból, mind emberi megközelítésből egyaránt fontos volt számomra ez a néhány tanulmányi év. Többek között tetszett, hogy az órákat olyan tanárok tartják, akik nemcsak elméleti síkon ismerik azt, amit tanítanak, hanem sikeresek az adott szakmában, gyakorolják is azt. A tanultak hasznosak voltak számomra, ugyanis abban a szegmensben, amerre a cég fejlődött, nem volt tapasztalatom, számomra elég új és idegen területekre merészkedtem, ahol támaszom volt az egyetemi oktatás. Gondolok itt főként a szervezésre, emberierőforrás-menedzsmentre, cash flow elemzésre, fedezetipont-számításra, számviteli és számos más ismeretre – ezeket mind-mind az egyetemi képzés alatt sajátítottam el. Igyekeztem az itt frissen tanultakat rögtön gyakorlatba is ültetni, ezért volt előnyös, hogy az egyetemmel párhuzamosan dolgoztam.

Emberi megközelítésből fontos volt az is, hogy a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központban nem egy voltam a nagyon sok közül, mint egy nagyobb egyetemen, hanem személyesebb kapcsolatba kerültünk egymással és a tanárokkal is. A későbbiekben mindenképpen hasznosak lehetnek az itt kialakult kapcsolatok, mert hasonló értékrendű, gondolkodású és érdeklődési körű emberek vettek körül.

A vállalkozás 

2012-ben, a középiskola elvégzése után nyitottunk egy üzletet, amelynek keretén belül mobiltelefon-eladással, -szervizzel és mobiltelefon-tartozékok forgalmazásával foglalkozunk. 2015-ben alapítottunk egy másik céget, amelynek profilja főként mobiltelefon-tartozékok kis- és nagykereskedése, leginkább országos, de mostanra már nemzetközi szinten is. Mára ezeknek a termékeknek egy részét már magunk gyártjuk és forgalmazzuk. Ez később kibővült újabb termékek gyártásával is. Jelenleg egy teljesen új termékskála gyártásán és piacra dobásán is dolgozunk.

– Beszélgetvén más egyetemeken járó barátaiddal, ismerőseiddel, s a hallottakat összehasonlítván saját tapasztalataiddal, hogy érzed, miben más a SZÉK-es tanulmányi és diákélet?

– A hallottakat összehasonlítva a tapasztalataimmal kijelenthetem, lényeges eltérések vannak, ugyanis sehol nincs meg ez a szoros tanár-diák kapcsolat, mint itt. Máshol eléggé elhatárolják magukat a tanárok a diákoktól és emiatt nem alakulhat ki közvetlenebb viszony. Véleményem szerint ez elég nagy hátrány, ugyanis a közvetlen viszony, a közös projektek, a jó kommunikació mind-mind elősegítik a gördülékeny tanulást és fejlődést.

A diákélet? Kellemes és pörgős. Mivel itt kisebb csoportok, szűkebb létszámú közösségek vannak, sokkal könnyebben összekovácsolódnak a tagjaik – mindez összetartóbb csapatokat eredményez. A SZÉK-en azt tapasztaltam, hogy hamar összeszokott a társaság, könnyebb volt együttműködni, programokat szervezni, és itt nemcsak a közös sörözésekre gondolok, hanem a szakmai csapatmunkára is.

(X – Fizetett hirdetés)