Közzétették a kilencedik osztályba jelentkezők elosztásának eredményeit

Székelyhon 2019. július 12., 17:14

Közzétették pénteken az admitere.edu.ro weboldalon a kilencedik osztályba jelentkezők első számítógépes elosztásának eredményeit – írja az Agerpres hírügynökség.

Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint az első elosztáson 124 308 nyolcadik osztályt végzett tanulót soroltak be valamely középiskolai osztályba a jelentkezési űrlapon bejelölt opcióik alapján. A tanulók eloszlása a középiskolák típusa szerint a következő:

  • 67 803 – elméleti középiskola;
  • 40 909 - szakközépiskola;
  • 11 984 – művészeti, pedagógiai és teológiai iskola;
  • 600 – katonai iskola;
  • 2068 – romáknak fenntartott hely;
  • 944 – speciális oktatás.

Összesen több mint 1 millió 700 ezer opciót jelöltek be, ami 15 opció/tanuló – számol be a minisztérium közleménye.

188 tanuló színtízessel jutott be a középiskolába.

A minisztérium szerint 4853 tanulót nem tudtak besorolni, mert nem jelöltek meg elégséges számú opciót. Őket a július 31-e és augusztus 1-je közötti második számítógépes besorolásnál osztják el, azokkal a tanulókkal együtt, akik nem vettek részt az első vizsgaszesszióban, vagy lezáratlanok maradtak az oktatási év végén.

A jóváhagyott menetrend szerint a tanulóknak július 15-e és július 18-a között kell beiratkozniuk azokba az oktatási intézményekbe, ahová bejutottak. Július 19-én, 22-én és 23-án a megyei felvételi bizottságok minden rendkívüli esetet megoldanak, illetve rendezik azoknak a tanulóknak a sorsát, akiket elosztott a számítógép, de nem iratkoztak be időben, valamint azokét is, akik részt vettek a vizsgán, de valamilyen okból kimaradtak a számítógépes elosztásból.

{A}