Néha nehéz igazolni a „kollektívben” ledolgozott éveket

Barabás Hajnal 2019. július 12., 16:26

Nem mindig egyszerű bizonyítani az öregségi nyugdíjazáshoz szükséges ledolgozott szolgálati időt azoknak, akik annak idején a mezőgazdasági termelő szövetkezetekben dolgoztak. Sok esetben ugyanis a nyugdíjpénztár a polgármesteri hivatalok által kibocsátott igazolás mellett további aktákat kér az önkormányzatoktól.

Többnyire mezőgazdasági munkákat végeztek a volt MTSZ-tagok. Képünk illusztráció Fotó: Gecse Noémi

A rendszerváltozás előtt sokan a Mezőgazdasági Termelői Szövetkezetekben (MTSZ, románul Cooperativa Agricolă de Producție) dolgoztak, akik pedig nyugdíjba vonulásukhoz az ott ledolgozott éveiket szeretnék bizonyítani, sok esetben az önkormányzatokhoz kell fordulniuk igazolásért.

Burista Zsolt Lajos, Kászonaltíz község jegyzője érdeklődésünkre elmondta, az MTSZ-ek felbomlását követően a helyi önkormányzatok „örökölték át” annak nyilvántartását, hogy ki és mennyit dolgozott a „kollektívekben”. A szövetkezetekben főként mezőgazdasági tevékenységeket végeztek, esetenként farmot, mezőgazdasági ingatlanokat építettek. Minden polgármesteri hivatal az átvett nyilvántartás alapján bocsájtja ki a nyugdíjba készülőknek az igazolást a ledolgozott évekről.

Az utóbbi években évente már csak négy-öt személy igényli tőlük a dokumentumot, az érintettek többsége már korábban nyugdíjba vonult.

A szépvízi községháza illetékes munkatársa érdeklődésünkre arról beszélt, hogy nemrégiben egy gyimesi pásztor kereste fel az önkormányzatot – a „kollektív” idején ugyanis Szépvízen pásztorkodott –, hogy nyugdíjazásához a ledolgozott szolgálati idejét bizonyító igazolást kérjen. A polgármesteri hivatal a nyilvántartásuk alapján kibocsátották az igazolást, azonban a pásztor visszajelzése szerint ez a dokumentum nem volt elégséges.

A Hargita Megyei Nyugdíjpénztár ugyanis az utóbbi időben szigorúbban bírálja el a szolgálati időt, és emiatt további igazoló aktákat kért.

Csíkcsicsó Polgármesteri Hivatala részéről Márton András gazdasági referens a téma kapcsán kifejtette: egy régi írógéppel írt listájuk van a volt szövetkezeti tagok ledolgozott idejéről (románul: Situația timpului util la pensie a foștilor membri C.A.P.). A lista szerint állítják ki az igazolást az igénylőknek, azonban melléje két tanú saját felelősségre kitöltött nyilatkozatát is csatolják. A tanúk, akiknek szintén szerepelniük kell a listán, tudják bizonyítani, hogy a kérvényező velük együtt dolgozott. A hivatal munkatársa hozzátette, az így összeállított dokumentációt eddig elfogadta a nyugdíjpénztár.

Munkanormák szerint

A volt MTSZ-tagok nyugdíjazásának eljárását ugyanazon törvény szabályozza, mint az állami szektorban dolgozókét – magyarázta Bán Katalin, a Hargita Megyei Nyugdíjpénztár vezetője. Hozzátette, 2010-ből származó 263-as törvény, illetve a 2011-ből származó 257-es kormányhatározat értelmében a a nyugdíj kiszámításánál figyelembe vehető az az időszak, amely alatt a volt MTSZ-tagok úgynevezett munkanormát valósítottak meg. A megvalósított szolgálati időt úgy számítják ki, hogy összegzik az évente megvalósított munkanormákat, ezt pedig elosztják az MTSZ közgyűlése által jóváhagyott legkisebb munkanormával.

{A}

Az így kiszámított szolgálati idő nem lehet nagyobb, mint az MTSZ-ben ledolgozott évek száma. Tehát hiába, hogy a munkanormák szerint 13 év lenne valakinek a szolgálati ideje, ha csak 12 év a ledolgozott idő, mert úgyis csak a 12 évet veszik számításba.

Ugyanakkor hiába dolgozott valaki például 10 évet a szövetkezetben, ha a munkanormája szerint csak 8 év jön ki mint ledolgozott szolgálati idő, mert akkor csak a 8 évet veszik figyelembe.

• Infografika: Tóth Szilárd

„Az MTSZ-ben megvalósított szolgálati idő elismerése a biztosítási könyv (carnet de pensii si asigurări sociale) vagy a polgármesteri hivatal által kiállított igazolás alapján történik.

Sok esetben ahhoz, hogy a szolgálati idő elismerhető legyen, további információkra, igazoló aktákra van szükség,

például a szolgálati időnek számító periódusok egymásra tevődése esetén, vagy amikor az igazolás formai, illetve tartalmi hibát tartalmaz, valamint akkor, ha az aktacsomóban egymásnak ellentmondó információkat tartalmazó dokumentumok vannak. Ezekben az esetekben, kérjük azoknak az alapaktáknak a másolatát, amelyeknek birtokában került kiállításra a polgármesteri hivatalok által az MTSZ-ben ledolgozott időt bizonyító igazolás” – részletezte a nyugdíjpénztár igazgatója.