Garantált az időutazás az erdélyi főurak udvarába

Székelyhon 2019. július 12., 09:49

Javában zajlik a Csíkszeredai Régizene Fesztivál idei kiadása, amelyet töretlen érdeklődés övez. Régizenei együttesek, virtuóz hangszeresek és énekesek, valamint tehetséges táncosok fogják kézen és vezetik a közönséget a régmúlt időbe.

Fotó: Puskás Renáta
A rendezvény médiapartnere a Székelyhon

Lássuk, milyen kincseket tartogat számunkra a fesztivál hétvégi programkínálata!

Július 12-én, pénteken ér véget hivatalosan a XII. Régizenei Nyári Egyetem, amelyet két kurzuszáró hangverseny koronáz meg. Az első hangversenyre 11 órától, a másodikra pedig 15 órától kerül sor a Márton Áron Főgimnázium dísztermében.

Fotó: Ádám Gyula

Este 20 órától a tavaly fennállásának tizedik évét ünneplő, nagy sikernek örvendő Barokk Fesztiválzenekar koncertezik a Szent Ágoston-templomban. A zenekar idei műsora a fesztivál fő vezérvonalához igazodva a bécsi udvarban működő 18. századi osztrák és olasz zeneszerzők hangszeres műveit mutatja be.

Reneszánsz gyermeknap, borkóstoló, koncertek és táncház

Július 13-án, mint azt már megszokhatták, a gyermekeké a főszerep. 11 órától kezdetét veszi a Reneszánsz gyermeknap, ahol vásár, játszóház, ügyességi játékok, Mátyás korabeli hangulat, harcászati bemutató, reneszánsz játékok várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Fotó: Ádám Gyula

Az ügyességi játékok között tojásütés, diótörés, gyümölcsevés dézsából, szerencsekerék, gólyalábazás, paszulyköpködés, családi csoszogtatás, gyephoki és kanász játék sorakozik. A szerencsések jutalomként korabeli pénzt – dukátot – nyerhetnek, amelyet majd beválthatnak a Fotobooth-nál fényképre vagy finomságokra.

A kézműves foglalkozásokat a Pörgettyű Népi Játszóház Egyesület, a Talentum Alapítvány és az Arany Griff Rend vezeti.

  • a Pörgettyű Népi Játszóház Egyesülettel a nemezelés, szövés, fonás, sodrás, sirítés technikáit elsajátítva korabeli ékszereket, játékokat készíthetnek a gyermekek. Felhasznált anyagok: gyapjú, gyöngy, fa, agyag, bőr;
  • a Talentum Alapítvánnyal hangszerkészítést, illetve reneszánsz fejdísz, fajátékok, karkötők, Mátyás királyos játékok készítését próbálhatják ki a gyerekek;
  • az Arany Griff Rend tagjaival a kisebbek reneszánsz édességet készíthetnek, míg a nagyobbak harcművészeti bemutatón nézhetik meg a Mátyás király korában használatos kard- és lándzsa-technikát, de nem marad el a közkedvelt páncél- és fegyvermustra, valamint a címerfestés sem.

15 és 16 óra között Dallamos mesére invitáljuk Ádám Rebekával és Ádám Julcsival, majd ezt követően 16 órától kezdődik a borkóstoló a Mikó-vár fegyvertermében, amely a fesztivál témájához igazodva a Pannonhalmi Apátsági Pincészet történetéből és boraiból nyújt ízelítőt.

A borkóstolón való részvétel regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni a következő telefonszámon lehet: +40 753 055 311.

Egy kis kitérőt követően térjünk vissza zenei berkekbe: ugyancsak szombaton 18 órától Kátai Zoltán és a Musica Historica koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A műsor a kora újkori magyar történelmet és a hétköznapokat villantja fel az énekköltészet tükrében. A szólisztikus és kamarazenei előadásban elhangzó énekeket hangszeres muzsika színesíti a korszak magyarországi és török táncaiból.

Ezt követi 19:30-tól a Codex régizene-együttes és a Passeggio historikus táncegyüttes közös műsora. Az Erdélyből származó udvari tánczenét olyan koreográfiák színesítik, amelyek a korabeli táncfigurákból ihletődve keltik életre a 17. századi erdélyi nemesi tánckultúrát.

A szombat estét 21 órától reneszánsz és barokk táncokat felsorakoztató táncház zárja, a Passeggio együttes vezetésével.

A fesztiválzáró nap kínálata

A fesztivál zárónapján, július 14-én, vasárnap 12 órától, a szentmisét követően kezdődik a Carmina Renascentia kihelyezett koncertje, amelyre a madéfalvi Szent Anna – Siculicidium-kápolnában kerül sor. A koncert három Kájoni-gyűjtemény anyagából – Cantionale Catholicum, Organo Missale, Kájoni-kódex – válogat. A szentmisén a Madéfalvi Gyermek-schola végez énekszolgálatot. Orgonál Ványolós Orsolya és ifj. Ványolós András. A felcsendülő gregorián tételek mellett, a mise állandó tételeit Kájoni János 1667-ből származó gyűjteményében, az Organo Missaléban fellelhető Missa Siculorum című műből éneklik, Ványolós András zenezanár vezetésével.

A csíkszeredai unitárius templomban, az istentiszteletet követően 11:30-tól Kátai Zoltán előadóművész „Dítsérjétek Istent” – Unitárius zsoltárok a 16–17. századból című lemezbemutatójára várják az érdeklődőket. A lemezbemutató hangverseny ízelítőt nyújt a 16–17. század két legnagyobb unitárius énekköltője, zsoltárfordítója Bogáti Fazakas Miklós és Thordai János hatalmas, a teljes zsoltárkönyvet átölelő parafrázisából. Az előadó a reneszánsz altlant és a koboz kíséretével idézi fel azt a hangzásvilágot, ahogyan ezek a zsoltárok megszólaltak, megszólalhattak.

A Millenniumi templomban a szentmisét követően 13:15-től Csengeri Kostyák Zsuzsa lép fel, aki a Kájoni-kódexből játszik majd darabokat. A koncert során a résztvevők azoknak a tájaknak a zenéjéből kaphatnak ízelítőt, ahonnan e gyűjtemény darabjai származnak.

A Mikó-vár színpadán 18 órától egy országokon átívelő együttműködésnek, a Stradivaria – Ensemble Baroque de Nantes és Transylvania Barokk Együttes koncertjének lehetünk tanúi, amely a Román Kulturális Minisztérium által meghirdetett Románia–Franciaország évad egyik programpontját is képezi.

A kelet-európai táncokból és dalokból készített összeállítást a ritmusok sokfélesége, a folklór befolyása, a jellegzetes bővített szekund alkalmazása, valamint a bécsi és cigány zene hatása jellemzi – mindezek jól érzékeltetik a kódolt nyugati zene és a dinamikus keleti zene ötvöződését.

A fesztivált a 19:30-tól kezdődő La Chambre Du Roy René olasz zenekar koncertje zárja,

amelyet korabeli kézikönyvekből származó passemezzo, paduana, gagliarda, corant és balletto típusú táncok kísérnek. A Kájoni-kódex nagyon sok, a jegyzetek szerint Itáliából származó egyházi zeneművet is tartalmaz, ezért a közönség ezek közül is hallhat néhányat, hogy minél teljesebben megismerhesse ezt a rendkívül gazdag gyűjteményt.

További információk a regizene.ro weboldalon találhatók.