Szentendrén „kel életre” Székelyudvarhely egykori postahivatala

Kovács Eszter 2019. július 11., 22:00

A régen postahivatalként működött székelyudvarhelyi ingatlan rekonstrukcióját tűzte ki célul a szentendrei skanzen, partnerségben az udvarhelyi Haáz Rezső Múzeummal. Az ingatlanban valamikor a Magyar Királyi Postahivatal is működött.

Fotó: Veres Nándor

A székelyudvarhelyi Kossuth Lajos utcában, a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola épülete mellett „bújik meg” a valamikori postahivatal: a gyanútlan járókelő most már észre sem veszi, a homlokzatán a postai címer jelzi az épület egykori rendeltetését.

Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója kifejtette,

a szentendrei Szabadtéri Múzeum felkérésére végzik a postahivatal épületének és működésének teljes rekonstrukcióját, hiszen a cél az, hogy az épület életnagyságú mását megépítsék a skanzenben.

„Régi együttműködésről van szó, amelynek célja az erdélyi tájegység rekonstrukciója. Két éve azonban változott a nézőpont, így már nemcsak a falusi környezet rekonstruálása, hanem a városi jelleg bemutatása is kiemelt cél” – fejtette ki a székelyudvarhelyi intézmény vezetője. A skanzen szakmai stábja tehát a környező településekről választott az adott korban is reprezentatív épületeket, amelyeket majd reprodukálnak Szentendrén. Székelyudvarhelyen elsődlegesen a Kováts Fényképészettel folytattak tárgyalásokat, majd végül az egykori postaépületre esett a választás.

{A}

„Kollégánk, Szász Hunor foglalkozik a levéltári kutatással, de mivel a postahivatal a polgári ügyvitelnek igen fontos helyszíne volt, a lakossághoz is felhívással fordultunk” – hangsúlyozta Miklós Zoltán.

A múzeum azok jelentkezését várja, akik régi postás család leszármazottai, illetve írott, tárgyi emlékekkel rendelkeznek a régi székelyudvarhelyi posta 1940 előtti épületére, működésére vagy egykori személyzetére vonatkozóan.

Jelentkezni a Haáz Rezső Múzeum székhelyén vagy a 0266-218375-ös telefonszámon lehet.

A skanzennel partnerségben egyébként a Budapesti Postamúzeum is végzett felméréseket a Kossuth Lajos utcai épületnél, amely – mint megtudtuk – magánszemély tulajdonát képezi. „Azon túl, hogy a hajdani erdélyi polgári élet reprezentatív ingatlanja volt, a Szentendrén megépítendő postahivatal Székelyudvarhelyt képviselné, remélhetőleg a város jó hírét vinné” – summázott a múzeumigazgató.