Egyedi megoldással készül a marosvásárhelyi olimpiai méretű úszómedence

Simon Virág 2019. július 11., 15:28

Ragasztott fából készül, és negyven méter széles lesz a marosvásárhelyi olimpiai medence belső mennyezete, ami egyedi megoldásnak számít Romániában – nyilatkozta a Székelyhonnak Gogolák Zsolt, a tervező cég képviselője. A nagylélegzetű munkálatnak a napokban fogtak neki, a kifüggesztett engedély szerint jövő augusztus 25-ig kell befejezni.

Ássák az alapot a munkagépek Fotó: Gálna Zoltán

A marosvásárhelyi Május 1. strand helyére épül a fejlesztési minisztérium által finanszírozott olimpiai méretű uszoda. A terv már 2010-ben elkészült, de mindeddig nem volt pénz a kivitelezésre. A terület a Maros Sportklubhoz tartozik, ők bontották le a volt strand maradványait és szabadították fel a területet. A napokban jelentek meg a helyszínen a munkagépek, hogy elkezdjék a sportlétesítmény megépítését.

A munkálatok idejére az elhanyagolt területen lévő görkorcsolyapályát fel kell számolni, viszont az uszoda megépítése után visszaépítik, és újra lehet használni majd.

Gogolák Zsolt lelkesen beszélt a tervezett létesítményről Fotó: Gálna Zoltán

Mint a helyszínen Gogolák Zsolt elmondta, a létesítményben egy 25 és egy 50 méteres medence lesz, ez utóbbiban tíz sávon lehet majd edzeni, de országos, illetve

nemzetközi úszó- és vízipóló versenyekre is alkalmas lesz.

Az olimpiai méretű uszoda tervezésekor Romániában eddig egyedinek számító módszert választottak, a belső, negyven méter széles mennyezetet Svédországból hozott ragasztott fából készítik el, ami látvány szempontjából kiemelkedő lesz.

Vasile-Daniel Suciu miniszterelnök-helyettes, fejlesztési miniszter Fotó: Gálna Zoltán

Vasile-Daniel Suciu miniszterelnök-helyettes és fejlesztési miniszter Marosvásárhelyen elmondta, a minisztérium biztosítja a kivitelezéshez szükséges pénzösszeget, és

bízik benne, hogy a vállalt tizennégy hónap alatt kész lesz a létesítmény.

Marosvásárhely polgármestere, Dorin Florea felkérte az ifjúsági és sportminisztériumot, már most kezdjék tervezni a találkozókat és vetélkedőket a sportlétesítménybe, hiszen azt szeretné, hogy minél jobban ki lehessen használni.

Kifüggesztették a terveket is, hadd lássa mindenki Fotó: Gálna Zoltán

Az uszoda befejezésével nem zárulnak le a helyszínen a munkálatok, hiszen mint Cosmin Pop, a Maros Sportklub igazgatója elmondta, parkolókat kell majd kialakítani, és szeretnének egy többrendeltetésű, többek között konferenciatermeknek is helyet adó épületet felhúzni, hogy minden rendezvényt megfelelő körülmények között tudjanak megtartani.

A Maros és a turbinaárok közötti egykori strandon nagy munkálat zajlik Fotó: Gálna Zoltán

{A}