A jövőre is gondolnak a güdüci hegyikerékpár-versenyen

Gergely Imre 2019. július 11., 16:47

A Güdüc MTB hegyikerékpár-versenynek már komoly rangja van a sportág hazai kedvelői között, évről évre nő a részvevők száma. A rendezvény idei kiadására több mint kétszáz versenyzőt várnak. A profik számára is komoly kihívás lesz, de az amatőröknek is jó élményt biztosít a vasárnapi sportesemény.

A Pricske csúcsa a nehezebb táv célpontja. A gyerekeknek és amatőröknek könnyebb dolguk lesz Fotó: Köllő Edit Teréz

„Mindenkit biztatok, nem kell félni a verseny nehézségétől, érdemes kipróbálni. Akinek van egy jobb kerékpárja, és ha hetente egyszer-kétszer veszi is elő, az is simán teljesíteni tudja az amatőröknek kijelölt 30 kilométeres távot” – hívta fel a figyelmet Vakaria Edit, aki párjával, Keresztes Zsolttal a verseny létrehozója és a kezdetektől társszervezője.

{A}

Az amatőröknek szóló üzenet ugyanakkor nem kell távolmaradásra késztesse azokat, akiknek keményebb kihívásra van szükségük. Az 50 kilométeres táv a güdüci Vakaria tanyától a Pricske tetejére, 1554 méteres magasságba vezet, és összeadva ez több mint ezer méteres emelkedőt jelent. 

A korábbi években már ezt teljesítők közül vannak, akik azt mondják, hogy ez a legnehezebb táv az országban rendezett viadalokon.

Az amatőrként indulóknak a szervező még megjegyezte: nem kell attól sem félni, ha nem bírja valaki a tempót és csak hosszabb idő után tud célba érni. Nem is lehet mindenki számára cél a győzelem vagy a dobogós helyezés. Az ilyen versenyek mezőnyében 20–25 induló profinak számít, aki ebből él, és van kétszáz másik, aki kedvtelésből ül fel a biciklire. Nekik ez kirándulást, természetjárást, kikapcsolódást jelent, amit kár lenne kihagyni.

Létezik emellett egy gyerekes családok számára kijelölt pálya is, ami mindössze 6 kilométer hosszú, minimális emelkedővel. Ennek célja az, hogy a legkisebbek is találkozhassanak a hegyikerékpár-versenyek hangulatával, láthassák a felnőtteket, és kedvet kapjanak ehhez a sportághoz – folytatta Vakaria Edit. Akik pedig ezt a sportágat választják és eredményeket szeretnének elérni, azokat segíteni fogják karrierjük elindításában – tette hozzá.

Szombaton terepszemle, vasárnap verseny

A Güdüc MTB 2019-es kiadásának első napján, szombaton 12 órától lesz lehetőség a pálya megismerésére, ami edzésnek is tekinthető, és vasárnap délelőtt indul a verseny. Reggel 8 és 9.30 között zajlik a benevezés, majd a technikai eligazítást követően 10 órakor indulnak az 50 km-es táv részvevői. 10.30-kor a 30 km-es táv és 11-kor a 6 km-es táv mezőnye vág neki az útnak. Várhatóan 16.30-kor kezdődik a díjkiosztó. Mindhárom távon díjazzák a legjobbakat, korosztályok szerint is.

Fotó: Köllő Edit Teréz

Fontos tudnivaló, hogy a 18 év alatti részvevők benevezése a szülők írásbeli beleegyezésével lehetséges.

A védősisak viselete kötelező, enélkül nem állhat rajthoz a versenyző.

A versenytáv megtételére szánt maximális idő 5 óra a rövidebb és 6,5 óra a hosszabb táv esetében. Ennek túllépése esetén a versenyzőt visszaszállítják a célvonalhoz. A pályán kötelező ellenőrzőpontok vannak, minden ott áthaladó versenyző rajtszámát feljegyezik a pályabírók. Az ellenőrzőpontokon kötelező az áthaladás.