Gyergyóremetei falunapok: figyelnek a vízre

Gergely Imre 2019. július 11., 14:06

Kerek évfordulóhoz érkezett Gyergyóremete hétvégi faluünnepe, amelyen mindig egy adott téma köré szervezik a programokat. Idén az éltető víz kerül a középpontba.

A tutajverseny hagyományos eleme a remetei falunapoknak. Ennek is köze van a vízhez

Képlékeny, folyékony s mégis életünk nélkülözhetetlen eleme a víz, és ara igyekszünk ráirányítani a figyelmet, hogy igenis felelősségünk van abban, hogy miként élünk vele, hogyan használjuk – mutat rá Laczkó Albert elemér polgármester. Gyergyóremete és Gyergyószék általában olyan hely, ahonnan a vizek erednek és innen jutnak el másokhoz, és emiatt nem úgy viszonyulunk hozzá, ahogy kellene. Úgy érezzük, nekünk semmi felelősségünk vele. Ezt szeretnék megváltoztatni, és odafigyelésre késztetni a közösséget – teszi hozzá a polgármester.

A kétnapos programban számos olyan esemény is helyet kapott, aminek a középpontjában a víz van.
Már rögtön szombaton kora reggel a vízpartra szól a meghívó, horgászversenyre, 9 órától 13 óráig pedig a nagypályán a REDISZA vállalat közreműködésével zavarosság, szerves anyag és keménység mérést szerveznek. Ide bárki elviheti az udvarán található kútból, a portája előtt folyó patakból, vagy éppen a csapon folyó vizet, hogy kiderüljön annak minősége.

{A}

Tízkor kezdődik az a szimpózium, amelynek középpontjában szintén a víz van. A Balás Gábor Művelődési Házban Jánosi Csaba geológus tart előadást Gyergyószék borvizeiről, Máthé István egyetemi docens pedig a Mikor iható egy víz? kérdésre ad választ. Laczkó-Szentmiklósi Endre történelemtanár A Maros szerepe a Gyergyói-medence gazdasági életében témában osztja meg kutatásai eredményét. Figyelmet érdemel Juhász Katalin előadása is: a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézetének munkatársa Paraszti vízhasználat és tisztálkodás – jelenkori tanulságokkal címmel közöl ismereteket. A konferenciát Péter Mária Imelda ferences nővér zárja, aki a Kneipp-terápiát mutatja be.

Szintén a vízhez kötődik a Gyergyói Fotóklub előadása, és természetesen a hagyományos tutajverseny is. Vasárnap délelőttre is marad fontos „vizes” program, ugyanis ekkor avatják fel a falu központjában a borvízkutat.

Mindemellett persze a két nap alatt számos sportos, kulturális és szórakoztató program várja az érdeklődőket a Gyergyóremetei Falunapokon. Szombaton este Keresztes Ildikó, vasárnap a Margaret Island koncertje jelenti a műsor várhatóan népszerűbb eseményeit. A gyergyóremetei falunapok részletes programja megtalálható a község Facebook-oldalán.