Állatorvosnak készül Gyergyószék legjobban teljesítő érettségizője

Gergely Imre 2019. július 11., 13:00

Vannak hibái az oktatási rendszernek, de azok a lelkiismeretes pedagógusok, akik szeretettel végzik a munkájukat, a rendszer hiányosságai ellenére is képesek nagyot alkotni – véli Gyergyószék legjobban teljesítő érettségizője. Szerencsésnek tartja magát, hogy bőven voltak ilyen tanárai.

• Fotó: Farkas-Schüller István ballagásikép-gyűjteménye

– Az eredményeidből úgy tűnik, könnyű volt számodra az érettségi. De nem mindenkinek, hiszen a vártnál többen buktak meg. Hogyan láttad te a vizsgát, és szerinted mi volt nehéz a többieknek?

– Az érettségi vizsga szerintem reálisan méri a tudást azokon a területeken, amelyekről számot kellett adjunk. Azonban egyenlőtlen helyzet az, hogy az érettségi nem differenciált, hiszen nem kellene ugyanúgy vizsgázzon az, aki az elmúlt négy évben szakközépiskolában tanult, mit az, aki elméleti középiskolába járt. Ilyen szempontból

túl vannak terhelve azok, akik egy szakma elsajátításán és begyakorlásán túl még az elméleti tananyagot is el kell sajátítsák.

Ennél a kérdésnél nem mehetek el szó nélkül a román érettségi mellett, hiszen ott sokan elbuktak olyanok is, akik amúgy jó képességekkel és tudással rendelkeztek sok területen. Jelenlegi formájában a román nyelv kisebbségi oktatása nem jár előnyökkel sem a diákok, sem az állam számára, hiszen

a tanulók többsége tizenkét évnyi nyelvtanulás után sem tud románul.

Az ország érdeke lenne, hogy ez változzon, és ennek érdekében le kellene mondani arról, hogy a kisebbségi osztályokban ugyanazon tanterv alapján oktassák a román nyelvet, mint a többségiekben, hiszen

az irodalomelméleti tartalmak helyett nekünk kommunikációs képességre lenne szükségünk.

– Hogyan látod, a négy év alatt, illetve az érettségire való felkészülés idején megtanult ismereteknek mennyire fogod hasznát látni? Van olyan, amit feleslegesnek gondolsz?

– A megtanult tananyagnak nagyon kis része az, amire konkrétan szükségem lesz, azonban ezek által sok olyan képességet, gondolkodásmódot is elsajátíthattunk, aminek a későbbiekben hasznát látjuk majd. A nagyobb problémának, amint említettem, a román nyelv oktatásának hiányosságait látom. Ugyanakkor sok olyan dologról nem esett szó az elmúlt négy év alatt, amit nem lenne szabad kihagyni a tizenkét év tananyagából: ilyen például a környezetvédelem témaköre, amely előbb-utóbb mindannyiunkat érinteni fog.

{K1}

– Mennyire stresszelt téged a vizsga, illetve a felkészülés? Hogyan láttad ezt a tárásaidnál?

– Az érettségi számomra nem járt negatív értelemben vett stresszel, igyekeztem koncentrálni a vizsgák ideje alatt. Társaimon azt láttam, hogy sokan túlértékelték az érettségi eredményt, éppen ezért nagyon sokat stresszeltek miatta. Nekik, illetve azoknak, akik utánunk következnek azt üzenném, hogy tartsák szem előtt,

az érettségi nem az ő értéküket mutatja meg, az csupán a tudásuknak egy bizonyos szeletét méri. Az emberi értékek függetlenek az érettségi eredményektől.

– Hogy érzed, mit adott számodra a Salamon Ernő Gimnázium?

– A Salamon Ernő Gimnázium számomra elsősorban közösséget adott: barátokat, akikkel a siker és a kudarc is szép emlékké vált, és tanárokat, akik igyekeztek nemcsak tudást, hanem értékeket is átadni nekünk. A barátok, a közösség nélkül semmi értelme nem lenne az én eredményeimnek sem, hiszen az egyéni siker nem ad igazi örömet.

{K2}

– Ha rajtad múlna, mit változtatnál az oktatási rendszerben, illetve az érettségivel kapcsolatban?

– Az oktatási rendszert szidni manapság talán divattá vált. Biztos, hogy vannak hiányosságai és hibái, de én azt látom, hogy

azok a lelkiismeretes pedagógusok, akik szeretettel végzik a munkájukat, a rendszer hibái ellenére is képesek nagyot alkotni.

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy bőven voltak ilyen tanáraim is a tizenkét év alatt, szeretném megköszönni nekik ezt, és szeretnék biztatni minden tanárt, hogy merjen lelkesen és szorgalmasan dolgozni, még akkor is, ha nincs könnyű dolga egy ilyen rendszerben.

– Hol, milyen egyetemen folytatod tovább, milyen életpályát szeretnél?

– Kolozsváron fogok továbbtanulni, állatorvosi egyetemen, mivel szeretem a biológiát, az állatokat. Az egyetem elvégzése után mindenképp haza szeretnék jönni, és itthon akarok dolgozni.

{A}