Dietrich Árpádra, a Hargita Rali megálmodójára emlékeznek

Dobos László 2019. július 11., 20:00

Novemberben lesz 12 éve, hogy elhunyt Dietrich Árpád, a romániai autósport egyik meghatározó alakja, a Hargita megyei autós versenyzés atyja. A Hargita Rali szervezői nem feledkeztek meg róla, a szuperspeciális szakasz több éve Dietrich Árpád nevét viseli.

Dietrich Árpád életét a sport határozta meg. Archív Fotó: Dietrich Árpád hagyatéka

Dietrich Árpád 1945. szeptember 29-én született Csíkszeredában. Az elemi iskolát szülővárosában végezte, középiskolai tanulmányait pedig Brassó híres magyar középiskolájában, az 5. számú Unirea Gimnáziumban. Rövid kitérőkkel Dietrich Árpád életét a sport határozta meg, intézte a brassói Steagu Roșu Sportklub ügyeit, vezette a Román Autóklub (ACR) Hargita megyei szervezetét, gondnoka volt a csíkszeredai műjégpályának, az 1989-es fordulat után első elnöke volt a Csíkszeredai Sportklubnak.

A kiváló sportember sokat tett az autósport népszerűsítéséért.

Alapítója volt a Hargita megyei autósportbírói testületnek, nevéhez fűződik a Hargita Ralik megszervezése, amelyek közül húszat szinte tökéletesen rendezett meg. Autóversenybíróként kezdte, majd a 2000-es években a romániai autóbírói testület elnökévé választották. Ő alapította meg 1995-ben a Pro Motor Hargita Sportklubot, amelyet aztán 2005-ig vezetett.

A Hargita megyei bírói testület 1985-ben. Dietrich Árpád az álló sorban balról a negyedik. Archív Fotó: Dietrich Árpád hagyatéka

Kiváló szervező volt, mindent időben, aprólékosan előkészített, tudta, ki mire képes, ki hol tud legjobban hasznára lenni az adott rendezvénynek. Magas termete, tiszta tekintete a száguldás világában egy biztos pontot jelentett.

Nála minden németes pontossággal ki volt számítva, tervezve. Csak a halál tudta meglepni.

Tizenkét évvel ezelőtt már működtek az autós honlapok, ahol számos ismerője, barátja megdöbbenéssel vette tudomásul Dietrich hirtelen halálát. Az ország különböző részeiről számos bejegyzéssel köszöntek el tőle. „A romániai autósport egyik legértékesebb emberét veszítette el, az egyik olyan embert a kevesek közül, aki számára csak a fehér és a fekete létezett, a szürke nem. Mindig korrekt, igazságos volt, és próbálta vezetni az autósportban tevékenykedő közösséget a méltóság útján” – olvasható az egyik bejegyzésben. A számos további bejegyzésben sokan Dietrich Árpád gerincességét, mindenkivel szembeni tiszteletét emelték ki.

Alig 62 évesen, 2007. november 27-én hunyt el szívinfarktus következtében. A csíkszeredai, Szentlélek utcai temetőben alussza örök álmát.