Főzőverseny a fenyők árnyékában, a borvízforrások szomszédságában

Székelyhon 2019. július 10., 20:37

Második kiadásához érkezett a Borszék Bogrács Fesztivál. Péntektől benépesül a sípálya környéke, három napig programok kavalkádja várja az érdeklődőket. Egyik kiemelkedő esemény a vasárnapi főzőverseny, amelyre a nevezést vasárnap reggel zárják le.

A rendezvény médiapartnere a Székelyhon

Az idei vetélkedőt július 14-én vasárnap tartják 10-15 óra között. Az érdeklődés máris óriási, hiszen az eddig jelentkezett csapatok száma meghaladja a kéttucatnyit. A vetélkedőre jelentkezni még mindig nem késő, vasárnap reggelig bárki megteheti azt. A nevezéshez a Facebookon létrehozott eseményben szereplő utasításokat kell követni. Fontos tudni, a jelentkezés érvényesítéséhez 150 lejes nevezési díjat kell fizetni, ezt a helyszínen lehet megtenni.

A fesztiválon a gasztronómiai vetélkedő „előjátékát” a kulináris világok szombati bemutatója adja. Ennek során tíz nemzeti kisebbség nyújt ízelítőt hagyományos konyhájukból a sípálya környékén kialakított bográcsok küzdőterén. A vasárnapi vetélkedőre bárki benevezhet, a háromtagú csapatoknak egyetlen, szabadon választott bográcsos ételt kell főzniük – legkevesebb 20 porciónyit.

A zsűrizésnél többek között számítani fog a recept eredetisége, a szakmai hozzáértés, a tálalás esztétikája, a megadott tematika betartása, és természetesen az ízvilág.

A nemzetközi gasztronómiai versenyek szabályzatának megfelelően a sorrendet az egyes zsűritagok által adott pontszámok átlaga határozza meg. A zsűrit Cosmin Dragomir, a GastroArt blog szerzője, Cristian Tabără neves televíziós szakember, illetve Konyari Sándor magyarországi mesterszakács alkotják.

A kulináris és zenei kínálattal kecsegtető Borszék Bogrács Fesztivál programkínálatában a multikulturalitás és a kultúra egyaránt fontos elem, emellett pedig filmvetítések, tánc, különböző sportesemények, kiállítások, fotós és kerékpáros túra is szerepel a programban, amelyet a Facebook oldalon lehet tanulmányozni.