Sok a beszédhibás gyermek, kevés a szakember

Barabás Hajnal 2019. július 10., 18:00

Több mint 1200 óvodás fejlődési állapotát mérték fel egy szűrőprogram révén a csíki medencében. Kiderült, hogy sok a beszédhibás gyermek.

Minél korábban fognak hozzá a gyermek fejlesztéséhez, annál hatékonyabban érnek el eredményt. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Az óvodások fejlődési állapotának felmérése mellett az egészséges életmódról tartottak felkészítőket elsősöknek, továbbá a védőnőhálózat kiépítésének első lépéseként 20 közösségi asszisztenst képeztek ki a feladatra. A Hargita megyei kora gyermekkori program e három projektjéről számolt be szerdán a Prosperitas Vitae Egyesület a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban.

Azt szeretnénk elérni, hogy a szülőkben és pedagógusokban is tudatosuljon, mennyire fontos, hogy már kora gyermekkorban felfedezzék a gyermekek esetleges fejlődési rendellenességeit, hogy időben lehessen hozzáfogni a fejlesztéshez

– hangsúlyozta Sógor Enikő pszichológus, a Prosperitas Vitae Egyesület elnöke. Hozzátette, ezért fontos, hogy már csecsemőkortól kezdve védőnő kövesse a gyermekek fejlődését, aki tanácsokkal tud szolgálni a szülőknek, és adott esetben megfelelő szakemberhez tudja irányítani őket.

{A}

A Hargita megyei védőnőhálózat kiépítéséhez első körben 20 közösségi asszisztenst képeztek ki. A programot folytatják további szakemberek képzésével. Ugyanakkor szülői fórumokat is szerveznek különböző településeken, ahol a szülőknek lehetőségük lesz kérdéseket feltenni a szakembereknek. A csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban tartott szerdai sajtótájékoztatón az egyesület elnöke és munkatársai a védőnői hálózatról szóló projektjük mellett további két programjukat is ismertették: az óvodai szűrőprogramot és az egészséges életmódra nevelő interaktív programot.

Ötvennyolc óvodában jártak

Az óvodai szűrőprogram révén a csíki medencéből 58 óvodában végeztek szűrést az óvodások körében, összesen 1247 gyermek fejlődési állapotát mérték fel. A vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy más országokban tapasztaltaktól nem térnek el különösebben a csíki eredmények.

A vizsgált gyermekek hozzávetőleg 20 százalékánál észleltek valamilyen szintű fejlődési rendellenességet.

Fotó: Gábos Albin

Legtöbbjük beszédhibás gyermek, számukhoz képest pedig kevés a szakember, Hargita megyében például 800 gyermekre jut egy logopédus. Harmadik programként az előkészítő és első osztályosok számára tartottak egészséges életmódra nevelő órákat 15 iskolában Csíkszeredában, Csíkszentmártonban, valamint a Gyimesekben, amelynek többek között a drogprevenció volt a célja. Mindezeket a projekteket a magyar kormány 47 millió forintos támogatásából valósították meg, ugyanakkor a megkezdett munkát folytatni szeretnék, a magyarországi hozzájárulás mellé további támogatókat várnak, úgy az önkormányzatok, mint a magánszféra részéről.