Javult az FK Csíkszereda akadémiájának minősítése

Dobos László 2019. július 10., 20:59

Rangsorolta az országos utánpótlás-bajnokságokban részt vevő 108 klubot a Román Labdarúgó-szövetség. Az FK Csíkszeredát először a 13. pozícióba sorolták, ám ezt utólag korrigálták, és átiratban értesítették a csíkiakat, hogy felkerültek a 6–7. helye.

A következő idényben is színvonalas ifimeccsek várhatók Csíkszeredában. Archív Fotó: Pinti Attila

A rangsor első közzététele után Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda elnöke elmondta, hogy ez a székelyföldi klub esetében nem reális.

Ezt a rangsort hét kritérium alapján állították össze, de az FK Csíkszereda az első fázisban ezek közül háromnál nem kapott pontot.

Hiányolták a klub táplálkozás-szakértőjét, és az FK nem kapott pontot az U15-ös és az U13-as csapataiért sem, holott az elmúlt idényben a klubnak az U15-ös és az U13-as bajnokságban is voltak együttesei.

A FK jelzésére a szakszövetség kedden átiratban értesítette a székelyföldi klubot, hogy korrigálta a rangsort, és jelenleg a 6–7. helyen áll.

Először Romániában

Az FK elnöke elmondta, Európában évek óta használatos ez a pontozásos rendszer, pár éve Magyarországon is rendszeresen elvégzik az utánpótlásközpontok és labdarúgó-akadémiák rangsorolását. A román szakszövetség idén először végeztette el ezt a felmérést.

Fotó: Pinti Attila

A klubelnök szerint a cél kettős volt: egyrészt felmérni az utánpótlás-nevelés helyzetét, másrészt az eredmények és a kialakult rangsor alapján szervezni meg a következő bajnokságokat. „A szövetség előzetesen jelezte, hogy ott leszünk az első öt között, ezért amikor nyilvánosságra hozták a rangsort, hogy az FK Csíkszereda 13. lett, meglepődtünk, rosszul is esett. Van táplálkozás-szakértőnk, és részt vettünk a bajnokságban az U15-ös és az U13-as csapatokkal is.

Kiderült, hogy pár dokumentum nem jutott el Bukarestbe, illetve nem úgy, ahogy el kellett volna jutnia. Jelzésünkre a szövetségtől megérkezett a hivatalos válasz: az eredeti 63,20 pont helyett 68,90 pontra osztályozták az FK Csíkszeredát.
A hét kritérium

A rangsort hét kritérium alapján készítettek el. Összesen 100 pontot lehetett szerezni, az FK 68-at kapott. Az első a stratégia és a filozófia volt, ahol elsődleges a finanszírozás biztosítása.

„A filozófiarésznél minket nagyon nem pontoztak, mert én többször hangoztattam, hogy mi magyar egyesületet akarunk, és a sporton túl a magyar identitás megerősítése a célunk. Mi Székelyföldet és Erdélyt képviseljük, és ezt Bukarestben sem titkoltuk” – mondta el Szondy.

{A}

A második pontnál a csapatok és a játékosok fejezetnél tiszta volt minden, az FK Csíkszereda és a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia eredményei ismertek, az U19-es csapat 6., az U17-es pedig 3. helyen végzett az Elit Ligában.

Vannak utánpótlás-válogatottai a csíki klubnak, ez is beszámított, az viszont lefelé húzott, hogy az ifjúságiak a felnőttek között csak a 3. Ligában kaptak játékperceket.

A harmadik és a negyedik pont az edzői és a kisegítői stábról szólt, itt nagyjából minden rendben volt, de az elnök szerint itt is van javítanivaló, hiszen Dusinszki Zoltán úgy volt szakmai igazgató, hogy csapatot is edzett. Erőnléti edző viszont csak egy volt, a komoly kluboknál pedig csapatonként, korosztályonként van egy-egy ilyen szakember.

„Sajnos labdarúgás területén nálunk továbbra is nagy a hiány jól képzett, első osztályú edzőkből” – hangsúlyozta Szondy.

Fotó: Pinti Attila

Az ötödik pont az edzések és mérkőzések száma volt, ahol jól áll az FK,

a hatodik pedig az infrastruktúra, ahol meglepetésre az első három között végzett a székelyföldi klub.

„Ez nekünk dicsőség, viszont másrészt szomorú, hogy mennyire elhanyagolták Romániában az első és másodosztályú klubok az infrastruktúrát. Nálunk se kacsalábon forgó kastély van, mi is kijárunk edzésre Csicsóba és Csíkszentkirályra, de ettől függetlenül nagyon magas pontszámot kaptunk, mert kiderült, hogy riválisaink zömének, az 1. ligás csapatoknak még ilyen infrastruktúrája sincs.

A hetedik pontban eredményeinket rangsorolták. Nem rosszak a mi eredményeink, helyezéseink, de lehetnének jobbak is” – folytatta Szondy.

Csapatok az új idényben

Arról is érdeklődtünk, hogy hány csapatot indít a következő bajnokságban az FK Csíkszereda, illetve hogy van-e megfelelő számú pályája a Székelyföld Labdarúgó Akadémiának.

„Elképzelésünk van, de más kérdés, hogy – romániai specialitás – a hivatalos kiírások még nem jelentek meg. Szándékaink szerint az U19-es és az U17-es Elit-bajnokságban képviselve leszünk, indítunk csapatot az újonnan létrehozott U16-os országos bajnokságban, és indítunk együttest az U15-ös Elit Ligában is. A négy csapatból három akadémiai, kollégiumban lakó gyerekekből alakul. A negyedik (U15) 7–8. osztályos játékosokból áll majd össze, akadémiai csapat lesz, de a gyerekek otthon fognak lakni, és csak az összetartásokra gyűlnek össze” – mondta az FK elnöke.

A csíkszeredai klub az elmúlt hetekben teljesen felújította két műfüves pályáját, a centerpálya felújítás alatt áll, a következő hónapokban pedig elkezdik a három új edzőpálya építését. Tartalékként ott van a csicsói pálya, amely nagyon jó minőségű, és lelátóval is rendelkezik.

A rangsor élmezőnye
1. Viitorul Ovidiu 91,50
2. Craiovai U 77,10
3. Bukaresti Dinamo 74,50
4. FC Voluntari 72,60
5. FCSB 71,70
6–7. FK Csíkszereda 68,90
6–7. Bukaresti Sport Team 68,90
8. Nagyváradi Bihorul LPS 67,50
9. Aradi UT 67,20
10. Concordia Chiajna 65,40