A régi Hargita ralikra emlékezve

Dobos László 2019. július 10., 15:59

A hét végén rendezik Székelyföld egyik legjelentősebb idei sporteseményét, a Hargita Gyöngye Ralit. A régi hargitai ralikra emlékezve Csikós Sándort kerestük meg.

Az 1983-as Hargita Rali programfüzete Fotó: Pinti Attila

Közel ötven éve indult el a Hargita megyei autós-ralis mozgalom, negyven éve rendezték az első Hargita ralit. A dicsőszentmártoni születésű, diákéveit Brassóban töltő, majd Csíkszeredába költöző Csikós Sándor már fiatalon kapcsolatba került az autósporttal.

„Akik Brassóból Csíkszeredába költöztünk, magunkkal hoztuk az autósport iránti szeretetünket. Többek között Balogh István, Vasas Dani, Erdélyi László és természetesen Dietrich Árpád. Azokban az években a Román Autóklub felügyelete alatt zajlottak az autós versenyek, a szakszövetség oda is, illetve a sportminisztériumhoz is tartozott.

A Román Autóklub (ACR, Automobil Clubul Român) pártolta az autós versenyeket, de inkább tömegjelleget akart adni neki. Nem a minőségi verseny volt a cél, hanem az, hogy az emberek megtanuljanak defenzíven vezetni.

Az egyik rali gyorsasági szakaszai Fotó: Pinti Attila

Minden megyében létrejött egy autó- és kartingbizottság, beindultak az ügyességi versenyek – mesélte Csikós Sándor –,

motoszkált azonban bennünk a vágy, hogy el kell indítani Csíkban is az autós sportot.

Első lépésként megalapítottunk egy bírói testületet, ez az 1970-es évek első felében történt. Dietrich Árpád kitűnő szervező volt, összefogta az egészet, tudta, ki mihez ért, kit hová kell beosztani. Csatlakozott ehhez a csapathoz több lelkes, műszaki végzettségű fiatal is. Egyre jobban működött ez a versenybírói testület, lépésről lépésre haladt, és rendszerint Hargita megyei bírókat is delegáltak az országos autós versenyekre. Évről évre jó minősítést kaptunk.”

Fotó: Pinti Attila

Az első ralik

Az 1970-es évek közepén rendezték az első amatőr ralit Hargita megyében. Különösebb biztonsági felszerelések nélkül, csupán a kötelező sisakkal lehetett részt venni ezeken. Tulajdonképpen egy autós túra volt Csíkból át a Gyergyói-medencébe, majd onnan Udvarhelyre, és vissza Csíkba, ebbe beiktatták a gyorsasági szakaszokat.

Csikós és egy 80-as évekbeli pilótaigazolvány Fotó: Pinti Attila

A rali felkerült tartalékként a román ralibajnokság helyszínei közé, majd 1978-ban megrendezték az elsőt.

Megalakult az első csapat

Rendezték a Hargita ralikat, de Hargita megyének nem volt versenyzője, így felvetődött egy csapat megalakítása. Azokban az időkben, az 1970-es évek végén, 1980-as évek elején minden alkalmazott „önkéntes alapon” havonta öt lejt kellett fizessen a sportra. Csikós létrehozta, megalapította az AS ITA Hargita Sportegyesületet, és attól a perctől ők is részesültek ebből az összegből. Nem kényeztették el, de kaptak egy kis pénzt. 1983-ban indult először Hargita megyei csapat az országos ralibajnokságon.

Korabeli fotók a Hargita ralikról Fotó: Pinti Attila

„Nehéz volt akkor autóhoz jutni, ezért kértük, hogy a cégnél leírt, ócskavasnak minősített autókat utalják át a sportegyesületnek. Új karosszériákat vásároltunk ipari áron, és az egészet összekombinálva versenyautókat építettünk. A szaktudásunk megvolt. Az első versenyzői páros Móra József és navigátora, Geréb László volt, később Geréb László lett a pilóta és Szabó Gergely a navigátor. Udvarhelyen Bardócz Tibor, akinek a navigátora Kis Aladár volt, illetve a Székely Levente, Klóser Attila kettős.

Megyei vállalat volt az ITA, két autót kapott Udvarhely, egyet pedig Csíkszereda. Kialakult a szakembergárda, a szervizcsapat, motorokat tuningoltunk, előkészítettük vagy megvásároltuk a különböző alkatrészeket.

Ez egészen 1990-ig működött, ebben a formában még megrendeztük 1990-ben is a Hargita Ralit” – emlékezett vissza Csikós.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot július 9-én.
{A}