Könnyed, nyárias finomságok – újabb receptek a Főnix Konyhából

Fülöp-Székely Botond 2019. július 10., 13:24

Használjuk ki, hogy rengeteg vitamindús gyümölcs beszerezhető az üzletekből és kertekből, hiszen ezekből könnyed leveseket, desszerteket készíthetünk – fogalmazott portálunknak Bándi Sándor Domokos, a Főnix Konyha szakácsa, aki ezúttal a témához illő recepteket mutatott be.

Egy hideg gyümölcsleves frissítőként is hat a nyári melegben Fotó: Főnix Konyha

Leves főzés nélkül: szinte minden gyümölcsből elkészíthetők, de ezúttal a szezonra való tekintettel a sárgadinnyét választotta alapul Bándi Sándor Domokos, aki egy könnyed hideg leves összeállítását mutatja be. Ez

jó társa lehet egy nehezebben emészthető főételnek, de akkor is ideális, ha csak egy vitamindús friss étellel szeretnénk csillapítani éhségünket egy meleg nyári napon.

Első lépésként kettévágjuk a sárgadinnyét, és kiszedjük a magjait. Ezután egy karalábévájóval kis gombócokat szedünk ki a gyümölcs húsából – amit később díszítésként használhatunk –, a megmaradt részt pedig egy főzőedénybe tesszük. Utóbbihoz főzőtejszínt, kevés mézet és gyömbért adunk, illetve ízlés szerint bort vagy pezsgőt is öntünk rá. A masszát később egy mixerrel krémes állagúra keverjük ki, hogy minél inkább hasonlítson a levesre. Persze ha ez nem sikerül, tejjel hígíthatjuk. Ebbe tesszük bele a sárgadinnyegombócokat, amelyeket korábban vájtunk ki, és egy kis citromfűvel vagy mentával ízesítjük, valamint tejszínhabbal is feldobhatjuk. Tálalás előtt ugyanakkor érdemes lehűteni az ételünket.

Ez a leves tíz perc alatt kész van, és könnyedén előállíthatunk nagyobb adagokat is

– magyarázta a szakács, hozzátéve, hogy hasonló módszert kell alkalmaznunk, ha éppen nektarint, epret vagy kivit választunk alapanyagként.

Éretlen banánból

Egy könnyen elkészíthető desszert a karamellizált, mandulás banán, amellyel könnyen mosolyt varázsolhatunk vendégeink, családtagjaink arcára – mondta a szakács. „Van, amikor még nem teljesen érett a banán, és ezért nem vesszük meg, de jelen esetben nekünk éppen erre van szükségünk” – közölte. Ha megjött a kedvünk a desszertkészítéshez, akkor olvasszunk fel némi cukrot – lassú lángon – egy serpenyőben vagy bármilyen más edényben. Amikor átlátszóvá vált, adagoljunk hozzá némi vajat, majd kavarjuk el, és jöhet is a nagyobb darabokra szeletelt banán. Ezt rummal vagy más tömény itallal kell leönteni, amit ha meggyújtunk, elpárolog belőle az alkohol, és csak az ital finom íze marad meg.

Ha ez megtörtént, kevés főzőtejszínt adagolunk a hozzávalókhoz, és elkavarjuk. Desszertünket végül előre megpirított mandulaszeletekkel szórjuk meg, majd el is zárhatjuk a gáztűzhelyet. Az édességet melegen fogyasszuk. Bándi Sándor Domokos megjegyezte, már csak azért is kézenfekvő ez a recept, mert

ha vajat adunk a karamellizált cukorhoz, az nem ragad annyira oda, hogy később nehéz legyen mosogatni.

Gond csak akkor lehet, ha víz kerül a felolvasztott cukorba.

Desszert haladóknak

Érdemes créme brülée-t készítenie annak a háziasszonynak, aki meglepné családtagjait, hiszen bár időigényes munkáról van szó, mégis megéri az eredmény. Persze nem is olyan nehéz a francia desszert összeállítása, mint azt elsőre gondolnánk – fejtette ki Bándi.

Csak időigényes, de nem nehéz a francia créme brülée elkészítése Fotó: Főnix Konyha

Tojássárgára van szükségünk, amelyhez vaníliás és kristálycukrot kell adni, majd ezt ki kell kavarni addig, amíg a cukor is elolvad. Ezután főzőtejszínt és egy kevés tejet kell hozzáadni a masszához. Ha megvagyunk, akkor egy edénybe vizet teszünk oda főni, és amikor már lobog, a gőz fölé helyezzük az edényünket, amelyben a hozzávalók vannak, majd krémesre kavarjuk azokat. A gőz fogja összesűríteni a masszát.

Ezután a krémet hőálló edényekbe tesszük, amelyeket egy mélyebb tálcára helyezünk. A tálcát az edények feléig kell felönteni meleg vízzel, majd mindezt előmelegített – 180 Celsius-fokos – sütőbe kell helyezni. Onnan egy óra múlva lehet kivenni, majd le kell hűteni. Tálaláskor cukrot kell szórni a krém tetejére, amit karamellizáló pisztollyal vagy egy egyszerű vihargyújtóval is rá lehet égetni. Kísérőként valamilyen szezonális gyümölcsöt is mellé lehet tenni.