Az utolsó „számneves” iskolát neveznék most el román személyiségről Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. július 09., 15:23

Samuil Micu nevét vegye fel a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola – javasolja határozattervezetében Sergiu Papuc, a Szociáldemokrata Pártot képviselő marosvásárhelyi alpolgármester. A most zárult tanévben már volt egy névadási kísérlete a Szabad Emberek Pártjának, és ők magyar nevet javasoltak.

Archív Fotó: Haáz Vince

Marosvásárhelyen tizenhárom általános iskola van, amelyek nagy része román közéleti személyiségek nevét viseli, míg egyetlen egy magyar nevű van, a volt 2-es általános iskola, amely hosszas egyezkedésen árán felvehette a Dr. Bernády György városépítő polgármester nevét.

Bethlen Gábor nevét is javasolták

Jelenleg csupán a volt November 7 negyedben lévő 7-es iskola van számnévvel (tulajdonképen két iskola, hiszen a 7-es általánosba beolvadt a 6-os általános, de jelenleg egy tanintézetként működnek).

Tavaly szeptemberben Bethlen Gáborról akarták elnevezni a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskolát.

Az erre vonatkozó határozattervezetet a Szabad Emberek Pártjának három tanácsosa nyújtotta be. Akkor Radu Bălaș, az egyik kezdeményező azt nyilatkozta a Székelyhonnak, hogy három név közül választott: Petőfi Sándor, Aranka György és Bethlen Gábor. Végül azért terjesztette be a Bethlen Gábor elnevezést, mert

az erdélyi fejedelemnek köze volt Marosvásárhelyhez, és nevét a románok is könnyebben ki tudják ejteni.

A határozattervezet azonban azóta sem került fel a képviselő-testületi ülés napirendjére. Akkor az iskola igazgatója, Körtesi Sándor azt mondta, csalódott, hogy valakik az iskola vezetőtanácsa, a szülők megkérdezése nélkül akarnak nevet adni az általa vezetett tanintézetnek.

Az új tervezet

Sergiu Papuc alpolgármester határozattervezete a napokban került fel a városháza honlapjára, tanulmányozásra. Benne az áll, fontosnak tartja, hogy a név nélküli marosvásárhelyi általános iskolát is elnevezzék. Azt javasolja, hogy

a tanintézet vegye fel Samuil Micu nevét.

A román történész, nyelvész, teológus, filozófus, az erdélyi iskola tagja, aki 1762-ben Balázsfalván elvégezte a görögkatolikus teológiát, majd szerzetes lett. Több mint hatvan mű szerzője, 1780-ban megírta latin nyelven az első román nyelvtant. Ő az első román nyelvész, aki következetesen ragaszkodott a latin ábécé alkalmazásához. A marosvásárhelyi alpolgármester által beterjesztett határozattervezetben

egy fél mondat sincs arról, hogy mi köze van Samuil Micunak Marosvásárhelyhez.

Van már ilyen nevű iskola a megyében

Megkeresésünkre Körtesi Sándor, a 7-es általános iskola igazgatója elmondta, meglepődve hallotta, hogy újra az általa vezetett tanintézet elnevezése került a figyelem középpontjába. Mint kifejtette, ezúttal sem egyeztetett sem vele, sem az iskola vezetőtanácsával senki a névadást illetően. Az elmúlt tanévi gyűlésen a szülői bizottságok képviselőivel és a tanárokkal is beszélgettek a névadásról, de

senki nem tartotta ezt prioritásnak.

„Maros megyében a nagysármási iskolát már Samuil Micunak hívják, és tudtommal törvénytelen, hogy egy megyében két oktatási intézetet ugyanazzal a névvel illessenek. Ennek fényében szerintem az alpolgármester kezdeményezése nem is kerülhet napirendre” – vélekedett az iskolaigazgató, aki elismerte, hogy a névadással kapcsolatban a döntőhozói testület a helyi önkormányzat, aki az iskola vezetőtanácsa véleménye, megkérdezése nélkül dönthet a névről.

{A}

A marosvásárhelyi RMDSZ-szel és a magyar közösséggel nem egyeztetett Segiu Papuc alpolgármester a névadást illetően – mondta a Székelyhonnak Kovács Mihály Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, aki kifejette, a marosvásárhelyi RMDSZ-es önkormányzati képviselők nem fogják megszavazni ezt a tervezetet.

A helyi magyar tanácsosoknak van egy javaslatuk, amelyet már elfogadott a városi névadó bizottság, de a tanács napirendjére azóta sem került fel – ennek megfelelően a 7-es iskola Teleki Sámuel nevét vehetné fel.