Sosem késő leérettségizni – várják Szentegyházán a továbbtanulni vágyókat

Molnár Rajmond 2019. július 08., 18:36

Felnőtteknek szóló, csökkentett látogatású tagozatra várják ősztől a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolába mindazokat, akik koruk miatt kiestek a kötelező oktatásból, viszont szeretnének leérettségizni. 

Képünk illusztráció

Hargita megyében egyedüliként a szentegyházi Gábor Áron Szakközépiskolában működik csökkentett látogatású tagozat felnőtteknek magyar nyelven. A tanévszerkezet időtartamban megfelel a nappali oktatásénak, tehát szeptembertől júniusig tart, az óraszám ellenben jóval kevesebb: havonta egy hetet és napi öt órát tartanak – tudtuk meg Mircea Jimontól, az iskola aligazgatójától. A tanulók néhány előadáson, felkészítőn vesznek részt, ugyanakkor félévente öt tantárgyból dolgozatot írnak.

Ezért a szűkös időkeret a hagyományosan vett óratartás helyett inkább útmutatót, könyvészetet, illetve kis tanulási segítséget nyújt a diákoknak, a javát otthon kell elvégezniük.

Mivel a képzés kilencediktől a tizenharmadik osztály végéig tart, azoknak, akik korábban ennél több osztályt végeztek, például a kötelező tízet vagy a hároméves szakiskolát, csak a kimaradt éveket kell bepótolniuk – magyarázta az aligazgató. Ezen a tagozaton minden alkalommal az elméleti középiskolák természettudományok képzésének megfelelő szakon tanulhattak a jelentkezők, majd a tanévzáró után a nappali tagozatosokkal együtt érettségizhettek. 

{A}

Jelenleg egy 10. és egy 13. osztályuk működik a csökkentett látogatású tagozaton. A 10. osztályba várják azokat a továbbtanulni vágyókat, akik már elvégezték a kilencedik osztályt, a szakiskolát vagy az inasképzőt, azonban még nem érettségiztek le. A Gábor Áron Szakközépiskola titkárságán (tel.: 0266–246897) iskolakezdésig érdeklődhetnek a beiratkozásról azok a 18 évet betöltött személyek, akik szeretnének leérettségizni.