Az elmúlt évek legrosszabb eredményei születtek az érettségin

Széchely István 2019. július 08., 15:54

Rosszabbak a tavalyiaknál az érettségi eredmények mindhárom székelyföldi megyében. Az elmúlt öt év legalacsonyabb átmenési arányát mérték országosan a vizsgasorozaton, az óvások előtti eredmények alapján.

Kevesebben örülhetnek mint tavaly. Az óvás előtti eredmények szerint a székelyföldi megyékben és országszerte is romlott az átmenési arány az érettségin Fotó: Beliczay László

Maros, Hargita és Kovászna megyében is gyengébb az országos átlagnál az átmenési arány az érettségin. Az Edupedu oktatási szakportálon közölt óvások előtti első eredmények szerint országszerte az idén végzett vizsgázók 63,73 százaléka érte el az átmenéshez szükséges hatos vagy annál nagyobb átlagot a vizsgasorozaton, ami az elmúlt öt év leggyengébb átlaga. Az oktatási minisztérium később közzétett egy összesítést, amelybe a korábbi években sikertelenül érettségizett, de idén újra próbálkozó vizsgázói által elért eredményeket is belefoglalta, e szerint az óvások előtt 67,2 százalékos az átmenési arány. Ez csak az elmúlt négy év leggyengébb eredménye.

{A}

A székelyföldi megyék közül

  • Maros megye közelítette meg a legjobban az országos középarányos értékét, ott a vizsgázók 60,8 százalékának sikerült az érettségije;
  • Kovászna megyében 58,4 százalékos ez az arány;
  • Hargita megyében pedig 50,3 százalék.

Utóbbinál csak Giurgiu (47%) és Ilfov (38%) szerepelt rosszabbul, a legnagyobb átmenési arányt pedig Kolozs (80%), Iași (76%) és Bákó (75%) megyében mérték országszerte.

Nem örvendenek Hargita megyében

Hargita megyében a tavalyi, óvások előtt mért átmenési arányhoz (53,69) képest több mint 3 százalékot romlottak az eredmények idén.

Semmiképpen nem örvendünk ennek az eredménynek

– mondta megkeresésünkre Demeter Levente. Hargita megye új főtanfelügyelője szerint meg kell vizsgálják a szaktanfelügyelőkkel, hogy mely tantárgyakból a rosszabbak az eredmények, hogy nyáron segítséget tudjanak nyújtani azoknak a sikertelenül vizsgázóknak, akik ezt igénylik. A főtanfelügyelő a korábbi évek tapasztalatai alapján elmondta,

várhatóan néhány százalékot javul majd a megyei átmenési hányad az óvások kivizsgálása után,

de végleges mérleget csak az őszi pótérettségi után vonnának. Reméli, az lényegesen jobb lesz majd. Hargita megyében 2228-an iratkoztak be idén az érettségire, közülük 100-an hiányoztak a vizsgákról,

a megjelent 2128 fiatal közül 1071-en értek el átmenő vagy annál magasabb átlagot a vizsgasorozaton,

a sikertelenül vizsgázók közül legtöbben – a tanfelügyelőség statisztikája szerint a 2208 vizsgázó közül majdnem ezren – a román nyelv és irodalom írásbelin teljesítettek elégtelenül.

Kovászna megyében is elégedetlenek

A Kovászna megyei érettségizőknek is a román nyelv és irodalom írásbeli ment a legrosszabbul – tudtuk meg Kiss Imre főtanfelügyelőtől. Az óvások előtti eredmény szerint Kovászna megyében 58,41 százalékos az átmenési arány, ez egy százalékponttal rosszabb az érettségi tavalyi, hasonló fázisban mért eredményénél.

Fotó: Beliczay László

Nem mondhatom azt, hogy elégedettek vagyunk, mert semmiképpen nem lehet ez egy kielégítő eredmény. Évek óta valahol az országos átlag alatt, vagy ahhoz nagyon közel teljesít Kovászna megye

– értékelt kérésünkre a főtanfelügyelő. Kiss Imre szerint a legtöbb sikertelenül vizsgázó Kovászna megyei fiatal csak egy tantárgyból, román nyelv és irodalomból bukott meg az érettségin. Kovászna megyében 1147 érettségiző vett részt a vizsgasorozaton, közülük 670-nek sikerült az érettségije, 476 vizsgázó pedig nem tudta megszerezni az átmenéshez szükséges 6-os átlagot.

Maros megye: 60 százalékos „siker”

Maros megyében 3488-an iratkoztak fel összesen az érettségi vizsgára, közülük 3332-en jelentek meg. A vizsgázók 60,86 százaléka sikeresen szerepelt, vagyis 2028 diáknak sikerült az érettségije. Szintízes eredménnyel csak egy diák, Petru David, az Egyesülés Nemzeti Kollégium tanulója végzett.