Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson is megújulhat a vasútállomás

Kovács Attila 2019. július 08., 12:24

Megtörtént az első lépés több székelyföldi vasútállomás felújításának érdekében, megvalósíthatósági tanulmányok készülnek a szükséges munkálatokról. A Román Vasúttársaság európai uniós támogatásért folyamodik a költségek fedezésére.

A csíkszeredai vasútállomás épülete is korszerűsítésre vár Fotó: Veres Nándor

A vasúttársaság összesen negyvenhét, főként kisebb városokban található vasútállomás felújításának előkészítését kezdte el, ennek első lépése a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése. A projekt az európai uniós támogatást élvező Nagy Infrastruktúra Operatív Program (POIM) része, és több területi vasúti igazgatóságot érint – tájékoztatott a CFR.

Székelyföld vasúthálózata a brassói területi igazgatósághoz tartozik, ennek részeként

Hargita megyéből a csíkszeredai és gyergyószentmiklósi, Maros megyéből pedig a szászrégeni állomás felújítása szerepel napirenden.

Ezek közül egyedül a csíkszeredai vasútállomáson végeztek részleges korszerűsítést az elmúlt évben, amikor megemelték és újraburkolták a peronok nagyobbik részét, valamint új közvilágítási rendszert telepítettek, és aszfaltoztak az épület körül. A másik két állomáson még erre sem jutott pénz.

Korszerű megoldásokat várnak

A tervezett felújítások a meglévő állomásépületek felújítását, korszerűsítését – új fűtésrendszer, villany-, víz- és csatornahálózat, mosdók, illemhelyek – is célozzák, az utasok igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal, beleértve a mozgáskorlátozottak akadálytalan közlekedésének biztosítását – derül ki a vasúttársaság által közzétett ismertetőből.

{A}

A peronok megemelését is el kell végezni ott, ahol ez nem történt meg, ugyanakkor a vasúti vágányokat felújítják, biztonsági elemekkel látják el, megkönnyítve az odajutást, illetve a közöttük való közlekedést a mozgáskorlátozottak számára is.

A tanulmányoknak tartalmazniuk kell a gyalogos vasúti felül- és aluljárók korszerűsítését is.

Ez utóbbi Csíkszeredában kedvező lehetne a jelenleg lezárt, korábban szemétlerakónak használt aluljáró esetében, de a létesítmény gazdátlan, nem szerepel állóeszközként a vasúttársaság leltárában. Ugyanakkor hangszigetelő falak, új utastájékoztató rendszerek és kommunikációs eszközök felszerelését is be kell foglalni a dokumentációkba. Azt még nem tudni, hogy a tanulmányok, majd a kiviteli tervek mikor készülnek el.